Egy brit társaság tervei szerint lámpaoszlopokba épített vezeték nélküli jeladókon keresztül köztéren elérhető széles sávú internetszolgáltatást indítana útjára a szigetországban.

A LastMile Communications közlése szerint W-Direct elnevezésű megoldásukkal vezeték nélküli internetelérési ponttá lehet alakítani hagyományos köztéri lámpákat. A technológia lehetővé teszi, hogy a lámpaoszlopok 250 méteres körzetében tartózkodó felhasználók Wi-Fi internetet támogató kézi számítógépeikkel vagy notebookjaikkal a világhálóra kapcsolódjanak.

A W-Direct megoldása 40-400 megabit/s-os sebességű, azaz széles sávú internetelérést tesz lehetővé vezeték nélkül. Mivel a lámpákba épített drót nélküli jeladó egységek egymással is képesek kommunikálni, a megoldás a hagyományos telekommunikációs szolgáltatók infrastruktúrájának használata nélkül üzemeltethető. A fejlesztők elmondták, a lámpatestbe építendő elérésipont-egységet saját memóriával is fel lehet szerelni, így ezekben akár helyi információkat - például térképeket, mozi- és színházműsorokat - is lehet tárolni, melyeket a felhasználók ingyenesen érhetnének el Wi-Fi-n keresztül.

A köztéri lámpák drót nélküli netelérési ponttá alakítása azonban nem olcsó mulatság: a társaság közlése szerint egyetlen lámpaoszlop átépítése mintegy 500 fontba, azaz több mint 170 ezer forintba kerül. A szolgáltatás első éles tesztjei várhatóan idén tavasszal megkezdődnek majd egy meg nem nevezett brit városban.

Tavaly októberben hasonló szolgáltatás beindítására vonatkozó tervekről számolt be Philadelphia város vezetése is. Az amerikai településben beindított projekt keretében a helyi közvilágítás oszlopait használva a város valamennyi közterületét "behálóznák". A közel 10 milliós költséggel járó beruházást banki befektetők bevonásával hoznák létre