A spammert is védi az adatvédelmi törvény

2005.04.18. 12:29

Az elmúlt évben emelkedett az adatvédelmi biztoshoz fordulók száma - derült ki az ombudsman éves parlamenti jelentéséből. Az előfizetők panaszainak jelentős része a kéretlen levelekkel kapcsolatos.

Péterfalvi Attila 2004. évi munkájáról szóló beszámolójában olvasható a - külön gyűjtött - telefonos és internetes panaszok, illetve az ezekre adott válaszok összefoglalója. A telefontársaságokkal kapcsolatos bejelentések zöme a mai napig a mobilszolgáltatók igazolvány-fénymásolási gyakorlatával kapcsolatos. Emlékezetes: évek óta rendszeresen közzéteszi az adatvédelmi biztos azt az álláspontját, melyben kifogásolja azt, hogy a szolgáltatók indokolatlanul fénymásolják le ügyfeleik dokumentumait - lévén a szükséges adatokat számítógépes rendszerükben is rögzítik. A gyakorlattal kapcsolatban Péterfalvi egységesen elítéli valamennyi mobilvállalatot.

Szá­mos pa­nasz ér­ke­zett az adat­vé­del­mi biz­tos­hoz a Matáv te­le­fo­nos adat­egyez­tetését kapcsolatban is. A szolgáltató telefonon hívta fel előfizetőit adategyeztetési célból, és egy nyereményjátékot is kapcsolt az adatfrissítési tevékenységhez. Az adatvédelmi biztos észrevételei alapján a szolgáltató az adategyeztetést megelőzően egyértelmű - csak a telefontársaság és az ügyfél által ismert adatok megemlítésével - igazolást ad majd arról, hogy valóban a megbízott munkatársak hívták fel az ügyfelet.

Védelem a spammernek

Az internetes panaszok zömét a hazai kéretlen levélküldőkkel - spammerekkel - kapcsolatos bejelentések tették ki. Ketten is indítottak volna olyan weboldalt, mely szégyentáblaként nyilvánosságra hozza a kéretlen leveleket küldő vállalatok és magánszemélyek adatait, valamint magukat a spameket. Ezek a kezdeményezések azonban az adatvédelmi biztos állásfoglalása után elhaltak: a kéretlen leveleikkel bosszúságot okozók személyes adatai ugyanis szintén védelmet élveznek.

Péterfalvi Attila emellett beszámolójában megemlékezik a halapenz.hu weboldalról is, valamint kiemeli, hogy a a nyereményjátékkal foglalkozó oldalak regisztrációs szabályzata jellemzően megfelel az adatvédelmi szabályoknak, azaz: nem okoz gondot, ha valaki egy nyereményért cserébe megadja adatait még akkor sem, ha - az előzetes tájékoztatásnak megfelelően - a nyereményjáték oldal üzemeltetője később kereskedelmi célból hasznosítja az információkat (magyarán: reklámüzeneteket küld). A jelenség megelőzhető, ha a reklámra érzékeny felhasználók nem csábulnak el, mikor valamilyen ajándékkal kecsegtetik őket személyes adataikért cserébe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK