Kevesen használják az online adóbevallást

2005.04.20. 10:04

Az elektronikus ügyintézés hazai állásáról és a kormányzati adathálózat működéséről volt szó a Parlament informatikai bizottságának keddi ülésén. A rendezvényen elhangzott, az APEH internetes szja-bevallási szolgáltatását 750-en vették igénybe, tisztán elektronikus úton azonban csupán 35-en adták le adóbevallásukat.

A Kormányzati Portálnál tartotta kihelyezett ülését az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága kedden, a képviselők az elektronikus ügyintézést lehetővé tevő Ügyfélkapuról és a kormányzati gerinchálózatról tájékozódtak.  

- Magyarországon még nem épült olyan szolgáltatási rendszer, amely a Belügyminisztérium, az APEH és az okmányirodák összekapcsolásával, elektronikus azonosítással működik - idézte a Magyarország.hu portál Baja Ferenc elektronikus kormányzati szolgáltatásokért felelős politikai államtitkár beszámolóját.  A Kormányzati Portálon április 1-je óta működik az Ügyfélkapu, az internetezők ezen az egységes ügyfélbeléptető és -azonosító rendszeren keresztül érhetik el a magyar közigazgatás elektronikus szolgáltatásait. Indulása óta az Ügyfélkapun csaknem háromezren regisztráltak, az APEH elektronikus szja-bevallási rendszerét 750-en használták, ebből 35-en tisztán elektronikus úton intézték adóbevallásukat. Az adó-folyószámla lekérdezés lehetőségével 250-en éltek. Az ügyfelek száma az szja-bevallás május 20-i határidejének közeledtével, illetve az elérhető szolgáltatások bővülésével várhatóan megugrik - mondta el Dedinszky Ferenc, az Elektronikuskormányzat-központ főigazgató-helyettese.  

A képviselők a zárt gerinchálózat működésének szabályozásáról is érdeklődtek. Cserey Kálmán, az EKK hálózatfejlesztési és monitoring főosztályvezetője elmondta, hogy az gerinchálózat működtetését, a hozzá való csatlakozást az 50/1998-as kormányrendelet szabályozza, amelyben külön mellékletek foglalkoznak a használattal és a biztonsági előírásokkal. Csúcsidőben a kormányzati gerincháló (EKG) és az internet közötti e-mailforgalom meghaladja az óránkénti 20 ezer levelet. Az EKG feladata, hogy a kormányzati és közigazgatási adatbázisokat, hálózatokat és informatikai rendszereket összekapcsolja, az intézményi végpontok száma 2005. év elején meghaladta a 600-at.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK