Írott CD-ről pár év alatt elveszhet az adat

Vágólapra másolva!
A CD-lemezek helyett a mágnesszalagot javasolja hosszú távú adattárolásra az IBM egyik német mérnöke, mivel a korongok hamar elöregednek.
Vágólapra másolva!

Aki nem akarja néhány évenként újra meg újra átírni az archivált adatait, az használjon inkább mágnesszalagot - javasolja Kurt Gerecke a PC World híroldalának beszámolója szerint. Az IBM német leányvállalatának mérnöke arra hívja fel a figyelmet, hogy a boltokban kapható írható és újraírható CD-k biztonságos élettartama maximum 3-5 év.

A gyártók általában nem tüntetnek fel erre vonatkozó információt a csomagoláson, de a szakember szerint csak a drágább, jobb minőségű korongoktól várható el a maximum fél évtizedes megbízhatóság, az olcsóbbak korábban megadhatják magukat. Gerecke szerint a gyárilag nyomott műsoros lemezek megbízhatóak, az üresen árult korongokon viszont egy hőre reagáló festékréteg gondoskodik az adattárolásról, amely viszonylag gyorsan elöregszik. A folyamatot némileg le lehet lassítani az írott CD-k hűvös, sötét helyen való tárolásával.

A számítógép winchesterén sincsenek biztonságban az adatok: a szakember elmondása szerint a merevlemezen elmentett adatokat nem is a mágneses korongok, hanem a diszkek csapágyazásának meghibásodása rejti a legnagyobb kockázatot. Gerecke mechanikai szempontból a 7200 fordulat/perc sebességű meghajtókat tartja a legbiztonságosabbnak. A német mérnök szerint viszont még mindig a mágnesszalag a legjobb megoldás a hosszú távú adattárolásra: bár ezek felületén is tapasztalható minőségromlás, a szalagok élettartama 30-tól akár 100 évig is terjedhet.