Az első inteles Mac lassabb a vártnál

Vágólapra másolva!
Steve Jobs az Intel-alapú gépek bemutatóján azt ígérte, az új iMac kétszer gyorsabb lesz elődjénél, az első gyakorlati szoftveres tesztek viszont rácáfoltak erre.
Vágólapra másolva!

Az Apple saját weboldalán is úgy hirdeti az új, Intel-alapú modelleket, hogy kétszer gyorsabbak a tavaly bemutatott G5-ösöknél. A processzorok teljesítménye lehet, hogy teljesíti ezt az elvárást, a Macworld magazin iMac-tesztjei szerint viszont szoftveres alkalmazások használata közben nem hozzák ezt a teljesítményt.

A szaklap munkatársai összevetették egymással az ősszel megjelentetett PowerPC-alapú G5-öst és az év elején Intel Core Duo processzorral szerelt utódját. A legfeltűnőbb különbség, hogy az újabb gép majdnem feleannyi idő alatt bootol be: 46 másodperc helyett már 25 másodperc alatt kész a használatra bekapcsolás után, munka közben viszont már nem mindig ilyen jelentős a gyorsulás.

Rosettával lassabb

A kép- és videoszerkesztő iPhoto és iMovie programokból már az új platformra kiadott, úgynevezett natív változat is megjelent, és a Macworld tesztje szerint az ezekkel a szoftverekkel, valamint a BBEdit szövegszerkesztővel elvégzett műveletek átlagosan 25 százalékkal gyorsabbak a kétmagos gépen. A többi, PowerPC processzoros gépre írt szoftvert csak a Rosetta emulátorprogram segítségével lehet futtatni az inteles modelleken, így azok sebességtesztje még nem mérvadó: az iTunes és a Photoshop CS viszont ennek köszönhetően a régi G5-ösön működik gyorsabban. Az Apple márciusra ígéri, hogy minden saját szoftverének megjelenteti az inteles gépekre írt változatát, a többi gyártóról még nincsenek pontos adatok.

Az Apple-felhasználókat egyébként megdöbbentette az új modellek bejelentése, hiszen legtöbben arra számítottak, hogy elsőként az olcsóbb gépek, így például a Mac mini kap először Intel-processzort. Ehelyett a január elején tartott MacWorld expón az ősszel megújított iMac és a cég csúcskategóriás laptopja, a MacBook Pro mutatkozott be először kétmagos változatban. Az Apple-nek elsősorban a Powerbook megújítása volt fontos, mivel manapság a hordozható gépek a legkelendőbbek, az IBM pedig késlekedett az új mobilprocesszorokkal.

A vásárlóknak megéri?

Forrás: [origo]

Gyorsabb processzor, de az ára és a külseje nem változott
A cégvezető szerint egyébként még akkor is érdemes inkább az új modellt választani, ha bizonyos szoftverek csak 20-25 százalékos sebességnövekedést mutatnak; saját tapasztalatai alapján pedig a hétköznapi használat során, például egy webböngésző elindításakor feltűnő a különbség. Az inteles gépek nálunk is ugyanannyiba kerülnek - bruttó 368 370 forintnál indul az áruk -, mint az előző változat, és az első szállítmány a napokban kerül a hazai boltokba. Az új MacBook Próra (amely a cég állítása szerint négyszer gyorsabb lesz a korábbi legerősebb PowerBooknál) viszont még körülbelül egy hónapot várni kell.