Az Apple is laptop-akkukat hív vissza

Vágólapra másolva!
Az amerikai számítógépgyártó közel kétmillió darab tűzveszélyes laptop-akkumulátort hív vissza: a problémás noteszgép-alkatrészeket a Sony gyártotta. Hasonló áramforrásokból a Dell négymillió darabot kénytelen cserélni.
Vágólapra másolva!

A Reuters híradása szerint nem sokkal a Dell hasonló bejelentését követően az Apple cég is 1,8 millió darab noteszgépekkel használatos lítium-ion akkumulátorát hívja vissza. Egy gyártási hiba miatt ugyanis az áramforrások túlmelegedhetnek, s tüzet vagy égési sérüléseket okozhatnak. A problémás akkumulátorral az Egyesült Államokban 1,1 millió darab, a világ többi részén pedig 700 ezer darab noteszgépet értékesített a cég, az USA-ban pedig összesen hat esetben okozott gondot a hibásan működő alkatrész.

Az érintett áramforrásokat 2003 októbere és 2006 augusztusa között gyártották, s a cég 12 colos képernyős iBook G4, PowerBook G4 és 15 colos PowerBook G4 laptopokkal dobták piacra. A tulajdonosok a társaság honlapján lévő információs oldalon ellenőrizhetik le, hogy az általuk használt noteszgép akkumulátorát vissza kell-e cseréltetni. Az Apple hazai képviseletén érdeklődésünkre elmondták, a hibás akkukból itthon mindössze 5-10 darabot adtak el, ezek tulajdonosai számlával együtt a cég képviseleteinél cseréltethetik újra az alkatrészt.

Bár korábban a Dell, s most az Apple is úgy nyilatkozott, hogy minden idők legnagyobb mértékű akkumulátor-csereprogramja nem érinti majd számottevően a cégek pénzügyi eredményeit. Ezzel szemben az alkatrészeket gyártó Sony-t érzékenyebben érinti az esemény, becslések szerint 172-258 millió dollárjába kerül majd a cégnek az összesen mintegy hatmillió darab hibás termék visszahívása, amely összeg nagyjából a vállalat várható éves pénzügyi nyereségének egynegyedét teszi ki.