Adobe: új verzió az ingyenes képkezelőből

Vágólapra másolva!
Egy napra időzítette az Adobe és az Apple az új fotófeldolgozó alkalmazások bejelentését: a konkurens programok új funkciókkal bővültek, így elvben tovább éleződik a verseny a fotósok kegyeiért.
Vágólapra másolva!

A most bemutatott két szoftver az Adobe Photoshop Lightroom Beta 4 (a név nem elírás, mostantól ez a termék hivatalos neve), illetve az Apple Aperture 1.5. Sajnos kizárólag az Adobe terméke érhető el Windows és Macintosh operációs rendszerekre egyaránt, így a magyar számítógép-használók többségének az Aperture csupán egy nem létező alternatívát jelent.

Mindkét alkalmazás célja, hogy megkönnyítse a fényképészek munkáját, vagyis a képek bevitelétől kezdve a katalogizáláson, és egyszerű képkorrekción át a nyomtatási és webes feladatokig minden lényeges feladatot egyetlen programba sűrítsen.

Forrás: [origo]

Legutóbb a Lightroom Beta 3-at mutattuk be az [origo] hasábjain, és akkor különösképpen két dolgot kifogásoltunk a fejlesztés alatt álló szoftveren: az egyik a lassúság, a másik a Macintosh verzió gazdagabb funkcionalitása volt. Szerencsére ezúttal mindkét hibát igyekeztek orvosolni, és az új, regisztáció ellenében ingyenesen letölthető változat jóval gyorsabb lett, ráadásul már teljesen megegyező a két operációs rendszer alatt.

Forrás: [origo]

Az Aperture 1.5 frissítés ingyenes azoknak, akik már rendelkeznek a korábbi verzióval, egyéb esetben viszont meglehetősen borsos, hiszen 299 dollárba, azaz 64 ezer forintba kerül a profi fotósoknak szánt termék. A korábbi verzióhoz képest itt fontos változás, hogy a külső meghajtókon tárolt fényképeket is képes katalogizálni, ráadásul már az összes Intel processzor-alapú Macintosh géppel működik. A hivatalos közlemény szerint még a héten letölthetővé teszik a frissítést, mely továbbra sem érhető el a Windows operációs rendszerhez.