A világháló hozzásegíti az embereket, hogy bővítsék ismeretségi körüket, és aktívabban tartsanak kapcsolatot másokkal telefonbeszélgetések vagy személyes találkozások révén, derül ki egy felmérésből.

A Pew Internet and American Life Project rámutat, hogy az amerikai internetezők könnyebben kérnek segítséget egészségügyi, pénzügyi vagy egyéb jellegű döntéseikhez, mivel több ismerősük van, akihez bizalommal fordulhatnak. Rácáfolva azon korábbi tanulmányokra, amelyek szerint az internet az elszigetelődést segíti elő, a Pew szerint "valójában segíti az embereket abban, hogy összetartsák közösségeiket".

A kutatás szerint az e-mail nem helyettesíti, hanem kiegészíti a többi kommunikációs csatornát. Például azok, akik legalább hetente egyszer írnak elektronikus levelet legközelebbi barátaiknak vagy családtagjaiknak, azok negyedével valószínűbb, hogy ugyanilyen rendszerességgel fel is hívják őket vonalas telefonon, mobilon pedig még gyakrabban.

A csatorna nem számít, a kapcsolat megmarad

"Van abban bizonyos mértékű folytonosság, ahogy az emberek szociális kapcsolataikat működtetik" - mondta el John Horrigan, a Pew egyik vezetője. "Nagyon könnyen váltanak a személyes találkozó, a telefonálás és az internet között". Mindemellett az internetezők több embert tartanak számon közeli, fontos barátként, ismerősként - átlagosan 37-et a 30 nem netezővel szemben-, így több emberhez fordulhatnak segítségért is.

A Pew munkatársai összesen körülbelül 4400 amerikai felnőtt telefonos megkérdezése alapján állították össze a statisztikát; a kutatást 2004 és 2005 elején folytatták le két részletben.