A nyolc darab IBM Blue Gene szuperkomputerből ből összállított gépfarm lett Európa leggyorsabb számítógépe.

Egy németországi kutatóközpontban üzemelték be Európa legújabb IBM szuperkomputerét, amely barcelonai márkatársát megelőzve egyben a kontinens leggyorsabbja is lett - adta hírül a CNet. A Köln közelében található Jülich ad otthont a számítógépfarmnak, amelyet nyolc Blue Gene/L gépből állítottak össze, és a város neve, valamint a géptípus után a JUBL rövidített nevet kapta.

A szupergép összesen 16 384 processzort tartalmaz, számítási sebessége pedig 45,6 petaflop, vagyis a gépfarm 45 600 trillió műveletet végez el másodpercenként. Ezzel a kapacitással a JUBL a világ száz leggyorsabb gépének listáján az ötödik helyre került. A rekordot egyébként ez a típus tartja: a legnagyobb kapacitású, civil felhasználású Blue Gene a Lawrence Livermore laboratóriumban üzemel Kaliforniában, és ötször gyorsabb németországi társánál, több mint 280 petaflop számítási sebességgel.

Forrás: Forschungszentrum Jülich
Több mint 16 ezer processzor - a JUBL gépterme

A JUBL szuperkomputert olyan összetett tudományos feladatok megoldására használják majd, mint például fehérjeláncok felépítésének szimulációja, gázok vagy folyadékok viselkedésének tanulmányozása - mondta el Thomas Lippert, a Jülich Research Center vezetője a CeBIT informatikai kiállításon és vásáron. A géppel így szimulálható az ózonréteg állapotának változása, de chipek nanostruktúrájának kialakítására vagy új adattároló eszközök tervezésére is lehet majd használni - nyilatkozta a kutató a CNetnek.

Lippert nem tudta megmondani, pontosan mennyibe került a számítógépfarm felállítása, csak annyit, hogy 10 millió euró (körülbelül 2,6 milliárd forint) alatt voltak a költségek. A JUBL egyszerre öt feladaton dolgozhat, és a kutatóközpont már várja az európai tudósok jelentkezését.