Olcsóbbak lehetnének a CD-k, iPodok

Vágólapra másolva!
Az úgynevezett másolási (reprográfiai) díj csökkentését kezdeményezte nemrég az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). A szövetség az európai mértékre szorítaná le a kirívóan magas honi adót.
Vágólapra másolva!

Csökkentené a digitális adathordozókra és berendezésekre kivetett másolási díjat az IVSZ. A kezdeményezést egy Budapesten tartott nemzetközi fórumon hirdették meg, ahol az információs és kommunikációs technológiai szövetségek és gyártó vállalatok magyar, cseh lengyel és szlovák képviselői gyűltek össze. Az IVSZ-nek azonban sok falat kell áttörnie, hogy a termékek árába beépített jogdíj valóban mérséklődjön.

Államnak, kereskedőnek egyaránt rossz



Mint Kátai hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy az IVSZ ne tartaná jogosnak, hogy a szerzők ilyen módon is részesüljenek a jogdíjakból, hanem arról, hogy nálunk ez a díj indokolatlanul magas, megállapítása pedig önkényes. Mint a szövetség közleménye is kiemelte, a jelenlegi gyakorlat szerint a jogdíjat meg kell fizetni például egyszer egy CD-író megvásárlásakor, másodszor az üres írható CD megvásárlásakor, harmadszor pedig amikor valaki megvásárol és letölt egy zenét az internetről.

Hatása, mint a benzináremelésé

Mennyi az annyi?

Ma Magyarországon egy üres CD fogyasztói ára kb. 150 Ft, melyből 55 Ft-ot, azaz a termék árának több mint egy harmadát a jogdíjkezelők kapják. Egy iPOD nano ára kb. 60 000 Ft, ebből több mint 5000 Ft-ot, majdnem 10%-ot, a jogkezelők kapnak. Hasonló volt sokáig a helyzet Magyarországon a nyomtatók, szkennerek és fénymásolók esetében is, ezt azonban a hatékony lobbinak köszönhetően sikerült a termékek árának maximum 2%-ára leszorítani.




Az IVSZ ugyanakkor egy felhívást is közzétett: várja olyan vállalkozások jelentkezését (nem csak a szövetség tagjainak sorából), amelyeket érzékenyen érint a másolási díjak magas volta. Az érintettek a szövetség honlapján megadott elérhetőségeken jelentkezhetnek.