Nem védjük mobilos adatainkat

Vágólapra másolva!
Egy brit cég felmérése szerint egyből öt felhasználó veszítette már el mobiltelefonján vagy más hordozható eszközén lévő adatait: a kontaktlistát kevesen mentik le, noha azok közül, akik már pórul jártak, a legtöbben a nullából vadászták össze az ismerősök elérhetőségeit.
Vágólapra másolva!

A YouGov cég tanulmánya a Network Appliance nevű hálózati adattároló eszközöket gyártó cég megbízásából készült mintegy kétezer brit internetező bevonásával. A felmérés eredményei szerint az angolszász felhasználók ötöde vesztett már el elhagyott mobiltelefonon vagy hasonló kütyün olyan adatokat, mint például az ismerősei telefonszáma, vagy saját digitális fotói.

A már pórul járt tulajok 60 százaléka úgy nyilatkozott, készülékének elvesztése után a semmiből kellett újra összegyűjtenie ismerőseinek elérhetőségeit. 40 százalékuk elárulta, nem szokta lementenji a készülék memóriájában lévő fényképezeket.

Annak ellenére, hogy a megkérdezett brit internetezők többsége (58 százalék) ötszáznál is több fotót tárol mobilján, csupán 6 százalékuk aggódik ezek esetleges elvesztése miatt. Nem meglepő módon korcsoport szerint a 25 és 34 év közötti felhasználók szenvedték el a legtöbb (33 százalék) mobilos adatvesztést, míg az 55 év felettiek közül kevesebben (8 százalék).

A kutatás szerint a telefonjukat már elvesztő férfi felhasználókat nehezebb rávenni arra, hogy a jövőben időnként készítsenek mentéseket ezekről, 54 százalékuk ugyanis úgy nyilatkozott, a jövőben sem foglalkozik majd a dologgal, míg a nők esetében csak 43 százalék hány fittyet adatainak biztonságára.