Százezerrel nőt a netelőfizetők száma

Vágólapra másolva!
Három hónap alatt százezerrel nőtt az internetelőfizetők száma tavaly év végén - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal ma megjelent gyorsjelentéséből. Az egy évvel korábbihoz képest egyharmadával többen fizettek elő internet-hozzáférésre.
Vágólapra másolva!

2007 végén 739 ezer DSL-, és 557 ezer kábeltévés széles sávú előfizetés volt az országban. Míg a DSL-előfizetések száma negyed év alatt csak négy, a kábeltévén internetezőké közel tíz százalékkal növekedett. Az utóbbi időben a DSL egyre kisebb, míg a kábeltévés internet-előfizetések száma nagyobb mértékben növekszik. Az egy évvel korábbihoz képest az előfizetések részaránya a DSL esetében 10 százalékkal csökkent, míg a kábeleseké 8 százalékkal nőtt.

A leglátványosabb emelkedés a vezeték nélküli hozzáférések terén mutatkozik: a mobilinternettől a mikrós és rádiós kapcsolatokig sokféle technológiát együtt tartalmazó KSH-s kategórián belül egy év alatt 73 százalékos volt a növekedés, jelenleg 434 ezer ilyen jellegű előfizetést tart számon a statisztikai hivatal - százhúszezerrel kevesebbet, mint a kábelen keresztül internetezők száma. A modem segítségével hálóra kapaszkodók száma 63 ezerre csökkent - fénykorában ez a technológia több mint kétszázezer előfizetőt, és még valószínűleg ugyanannyi ingyen kapcsolódót vonzott.

A statisztika csak az előfizetések számát rögzíti, az internethasználókét nem. Éppúgy egynek számít egy olyan nagyvállalati előfizetés, melynek végén ezrek interneteznek, mint egy négytagú család egyetlen DSL-je, és nincsenek benne azok a kevesek, akik még ingyenes betárcsázós netet használnak, sem pedig azok, akik havidíj nélkül kuponnal, vagy napidíjasan használják a mobilnetet - hiszen ez utóbbiak nem előfizetők.