Párbaj: drága egerek játékosoknak

Vágólapra másolva!
Vezetékes egér egy vagyonért a drót nélküli korszakban? Megvizsgáltuk, mi kerül tizenöt, illetve több mint húszezer forintba a profi játékosoknak szánt Microsoft Sidewinder és a Logitech G9-es perifériáin.
Vágólapra másolva!

Próbáltunk már levegőbe emelve is működő, lendkerekes, és antibakteriális bevonatú egeret is, ezúttal az árlisták tetején trónoló, gamereknek szánt típusokra esett a választásunk, melyek közül egy Logitech és egy Microsoft gyártmányt vette kocajátékos szerzőnk górcső alá egy profi videojáték-nyüstölő ismerős bevonásával.

Batár egér orkvadászathoz - Microsoft Sidewinder

Első tesztalanyunk a Microsoft Sidewindere volt, ezt az eszközt 15 ezer forint körüli összegért lehet hazavinni, az itthoni boltokban ez a cég legdrágább egere. Ha ránézésre kellene eldönteni, ez egy játékosoknak szánt periféria-e, rögtön rábólintanánk, hiszen több helyen is piros fényt árad belőle, ami igazán dögössé teszi, emellett egy hagyományos típusoknál észrevehetően nagyobb dromedárról van szó: apró kezűek számára nem ideális.

Recés felületű, fémhatású görgetője mosógépdobra hajaz, de jól forog, de két hagyományos gombja jó minőségűnek bizonyolut, viszont az oldalsó, fém csavarokra hasonlító gombokat egy ideig szoknunk kellett. Ez utóbbiak előtt még egy gombot elhelyeztek a tervezők, ezt azonban már nagyon is komplikált elérni, a hüvelykujjat csaknem derékszögben kell behajtani a megnyomásához.

Forrás: [origo]
A Microsoft Sidewinder (még több kép)

A tetején baloldalt vörös háttérfényű apró LCD is helyett kapott az egéren, a parányi képernyőről azt lehet leolvasni, hogy épp milyen érzékenységi módvan van az eszköz: lomha 400-as, gyorsabb 800-as, vagy a szupergyors 2000-es dpi-re van állítva - bár egy kiadós lövöldözés hevében vajmi kevés idő van rápillantani. Gamer tesztelőnk jóval praktikusabbnak találta a játék közben is aktiválható makrórögzítő gombot: ezzel rögzíteni lehet egy adott mozgáskombinációt, amit utána egy erre kiosztott egérgomb segítségével le lehet játszani. Az univerzális billentyűre rű lehet osztani például egy fordulás, vagy egy "hátra-arc" mozgást, de egy jól végrehajtott, és ezekután bármikor előhívható duplaszaltó-rakéta kombináció is komoly fegyvertény lehet egy deathmatchben.

Mit találni még a csomagban? A Sidewinderhez jár még egy lehúzható tetejű apró doboz, amely a tartozékokat rejti, emellett egyben kábelhorgonyként is szolgál: ideális pozícióban lehet rögzíteni vele az egér asztalon tekergő drótját. Belsejében négy darab fémsúly is található, ezeket az egér jobboldalán lévő, kihúzható nyílásban lehet elhelyezni, ideális súlyelosztást kialakítva - van ugyanis, aki a nehezebb, van, aki a könnyebb eszközöket preferálja a játékhoz. Talpakból is háromféle jár a Microsoft játékos egeréhez: a lepattintható talpak csúszósságban térnek el egymástól, ráadásul ha az egyik szett elkopik, újat lehet rakni a helyére.

Forrás: [origo]
A Sidewinder és tartozékai(még több kép)


Pro: lézeres szenzor, makrorögzítési funkció, masszív görgő, gyors váltás az érzékenységben, cserélhető talpak, ötletes kábelhorgony, olcsóbb a Logitechnél
Kontra: kissé drabális kialakítás, kis kezű emberek számára nem kényelmes, balkezeseknek teljesen használhatatlan, az egyik gombját alig lehet elérni

Irodai gamereknek is - Logitech G9 Laser Mouse

Ugyan a G9-es csupán a Logitech második legdrágább egere, öt-hatezer forinttal - vagyis durván három hagyományos típus árával - többet kell leszurkolni érte a boltban, mint a Microsoft egeréért. Első ránézésre nem is tűnik nagyon "gamer" egérnek, egy irodai PC mellől sem lógna ki túlságosan. Jóval kisebb darab a Sidewindernél - sőt, egy hagyományos egérnél is -, így normál méretű kézzel sem okoz gondot használni, furcsa, kilapított kivitele pedig tesztjeink során kényelmesnek bizonyult - hasonlóan a cipőfűzőre emlékeztető tapintású, hosszú USB-kábel.

A Microsoft egerének magas, púpos formájához képest a G9-en pihen az ember keze, az ujjai ráhajlanak a gombokra, és látszik, hogy itt a tervezők nem az extravagáns designra, hanem a jó tartásra, és biztos, kényelmes fogásra összpontosítottak. Egyedül a baloldali két funkcióbillentyű került túlságosan hátra, egymáshoz pedig túlságosan közel - a Microsoft egerének tapintásra is jól elkülönülő fémpöckei jobban beváltak tesztelőinknek. Összességében úgy találtuk, hogy a Sidewinder inkább egy fajta kéztípus számára optimális, míg a G9-es jóval univerzálisabb, több kézmérettel is kompatibilis.

Alapcsomagjában két markolat is jár hozzá: a "wide load", puhább, finomabb tapintású, ez inkább stratégiai játékokhoz, vagy lassabb, de precízebb mozgást igénylő programoknál válhat be. Ha valakinek izzadósabb a tenyere, akkor viszont egy idő után csúszóssá válhat ez a markolat. Ezzel szemben a "precision grip" keskenyebb, recésebb felületű borítás, inkább FPS-ekhez ajánlott, izzadós kézben sem csúszkál. Kipróbáltuk az eszközt markolat nélkül is, még így is működött, bár az oldalsó gombokat nehéz volt megtalálni rajta, ezért ezt a módot nem javasoljuk senkinek.

Forrás: [origo]
Kétféle markolat jár a Logitech G9-hez(még több kép)

A G9 görgője kisebb ugyan a vetélytársénál, viszont megtalálható benne a Logitech drágább egereiről ismert "lendkerék" funkció, amellyel hatalmasakat lehet görgetni, egy ujjlökést követően ugyanis egy apró szervomotor tovább pörgeti benne a kereket. Bár ez elsősorban internetezésnél és Excel-táblák böngészésénél praktikus, gamer tesztelőnk a távcsöves fegyver zoomjánál is hasznát vette az FPS-játékokban, míg a Civilizationben a kameramozgatást tette egyszerűbbé. Az egér alján lévő kapcsolóval hagyományos módon is működik a jobbra és balra is mozgatható - így például játékbeli oldalazásra is használható - tekerő.

Ennek az egérnek teflonbevonatú csúszófelülete van, ám az a Sidewinderrel ellentétben nem cserélhető. Extrái közé tartozik, hogy akár 3200 dpi-s érzékenységű letapogatásra is képes, bár ezt igazából már ki sem tudtuk használni, ez már a legkisebb mozdulatot is átviszi a képernyőre, ezzel célozni egy átlagos halandó aligha képes. Az eltérő dpi-értékek között a bal egérbillentyű tövében lévő billenőgombbal lehet váltani, az kiválasztott értékről nem LCD, hanem világító piktogramok tájékoztatnak.

A CD-n mellékelt programban minden fontos paramétert be lehet állítani, még azt is, hogy milyen színnel világítson az eszköz. Külön makrorögzítő gomb a Logitech termékén nincs, de a szoftverének telepítését követően az Alt+F1 billentyűkombinációval erre is mód van. Ráadásul a G9-est belső memóriával is felszerelték, amelyben egyszerre öt programhoz összeállított beállítást tud raktározni. Riválisához hasonlóan a Logitech lézeregerének súlyelosztását is lehet állítani, ehhez a modellhez nyolc kis fémsúlyt mellékelnek, így még aprólékosabban elszöszmötölhet ezzel az a játékos, akinek ez fontos.

Forrás: [origo]
Extra súlyok és kétféle markolat (még több kép)

Pro: nagyon jól kézreáll, cserélhető markolatok, "lendkerekes", jobbra-balra is billenő görgő, egyszerűen lehet érzékenységet váltani
Kontra: az oldalgombok túlságosan hátul, és egymáshoz közel vannak, balkezesek ezt sem tudják használni, nagyon drága

Mitől gamer egy egér?

Dióhéjban összegyűjtöttük, mik a játékosoknak szánt egerek legfőbb ismérvei. Miért vezetékesek még ezek magas áruk ellenére? Azért, mert az optimális játékélményt biztosító nagy mintavételi pontosság által igényelt mozgáskalkuláció falja az energiát, ami hamar leszívná az elemet vagy az akkumulátort, emellett az eszköz és a PC közti kommunikáció is gyorsabb és biztosabb. Ráadásul egy ilyen áramforrás nehéz is, és az fémsúlyoktól eltérően nem lehet kivenni és berakni kedvünk szerint.

Valószínűleg már kevesen használnak hagyományos, mechanikus működésű, vagyis golyós egeret, inkább a ma már olcsón beszerezhető optikai változatok terjedtek el, a legpontosabb perifériák viszont már lézerrel működnek. A fent többször említett dpi-érzékenység értéke azt a jelöli, hogy az egér inchenként hány mintavételből kalkulálja ki az elmozdulást: egy 1200-as érték esetében ez 25 milliméterenként 1200 darab, 18x18 pixeles mintát jelent. Ez a módszer egy golyós egérhez képest körülbelül hússzor nagyobb pontosságot tesz lehetővé.

Helyzete válogatja viszont, hogy mikor milyen érzékenységet célszerű alkalmazni: például grafikai programoknál egy alacsonyabb dpi-értékkel pontosabb vonalakat lehet húzni. Játék
során pedig magas beállítással gyorsabban lehet pásztázni környezetet, és szórni a golyókat az ellenre, de például egy mesterlövész-feladat végrehajtásakor célszerű alacsonyabb értékre visszaváltani a pontos célzás érdekében.

A súlyozás, a cserélhető tapadású teflontappancsok, vagy markolatok mind arra szolgálnak, hogy a felhasználó könnyebben a saját kezelési stílusához tudja igazítani az egeret. Például ha valaki hajlamos lendületesebben mozgatni az eszközt, az egy pár gramm súly segítségével nehezebbé teheti az, így kompenzálva a kapkodó mozdulatokat.

Melyik a jobb?

A most tesztelt két egér közül nehéz kiválasztani a jobbat, mivel mindkét típus kínált praktikus extrákat. Az árcímke ellenőrzése mellett a vásárlás előtt mindenképpen fogáspróbát javaslunk, mivel a Microsoft Sidewinder túl nagy, a Logitech G9 pedig túl kicsi lehet sokak számára. Ha fogásra rendben van mindkét egér, akkor a két eszköz közül a kőkemény játékőrülteknek talán inkább a Sidewindert ajánlanánk, a G9-essel viszont azok járnak jól, akik munkára is használják PC-jüket, ez a típus egyebek mellett a lendkerekes görgetőjével jobban teljesít a hétköznapokban - igaz, jóval drágábban.