Körkép: otromba digitális kamerák

Vágólapra másolva!
Múlt héten a színes, divatos kialakítású fényképezőkről készítettünk összeállítást, amelyből kiderült, hogy az elsőre amatőrnek tűnő készülékek ma már gyakran tudásban is utolérik a komolyabb gépeket. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, miért érdemes ormátlan, kevésbé trendi típust választani.
Vágólapra másolva!

Canon PowerShot A590 IS

A japán gyártó egyik legsikeresebb sorozata a kompakt PowerShot A-széria, amely korántsem tetszetős kialakítása miatt lett ismert, jóval inkább viszonylag kedvező ára és technikai paraméterei alapján. A sorozat jelenlegi csúcsmodellje a hét megapixeles 590IS, amelybe négyszeres átfogású, optikai stabilizátoros lencsét szereltek.

A kisfilmes értékeken számítva 35 - 140 milliméter átfogású típus különlegessége a kézremegést korrigáló stabilizátoron kívül, hogy egy rakás kiegészítőt lehet hozzá vásárolni, és akár teljesen manuális üzemmódban is lehet használni, így a hobbifotósok elsajátíthatják rajta a profi trükköket.

Forrás: [origo]

A Canon PowerShot 590IS ára a hazai kereskedésekben 40 ezer forint körül mozog. Ebben az árkategóriában egyedinek számít az is, hogy a hátfali 2,5 col képátlójú kijelzőn kívül átnézeti kereső szintén helyet kapott a gépen.

Casio Exilim Pro EX-F1

Az év elején debütáló behemót fényképező elavultnak tűnhet az alapján, hogy mindössze hat megapixeles felvételeket készít, ezt azonban exkluzív tulajdonságokkal kompenzálja. Az optika tizenkétszeres átfogású, kisfilmes értékeken 36 - 432 milliméter átfogású, amelybe stabilizátort ugyan nem építettek, a szenzor mozgatásával hasonló hatást érnek el a tervezők.

A fotógép azonban sebessége teszi igazán különlegessé: a világ leggyorsabb kamerájának nevezett készülék másodpercenként 60 (!) teljes felbontású képet képes rögzíteni, a minőséget csökkentve ez az érték pedig tovább növelhető. 336x96 pixeles fényképekből 1200-at lehet készíteni az új Casioval.

Forrás: [origo]

Annak érdekében, hogy rossz fényviszonyok között is lehessen fotózni, a hagyományos vaku mellett egy LED-alapú villanót építettek a gépbe, amely akár másodpercenként hatvanszor sül el. Az extra funkciókért sajnos boros árat kell fizetni: a villámgyors Casio ára bruttó 200 ezer forint.

Fujifilm FinePix S8100fd

Ez a tíz millió pixeles digitális kamera összeállításunk minden bizonnyal legrondább darabja, azonban a fotósok figyelmét azzal hívja fel, hogy 18-szoros átfogású, kisfilmes értékeken számítva 27 - 486 milliméter átfogású lencsét szereltek bele. Ilyen optikával gyakorlatilag bármilyen téma megörökíthető, a kézremegés korrigálásáról pedig CCD-mozgatásos és elektronikus stabilizátor gondoskodik.

Forrás: [origo]

Az arcfelismerő technológiával felvértezett modell legfeljebb tíz emberi arcot ismer fel a képmezőben, és ez alapján módosítja az élességet és az expozíciót, illetve javítja ki utólag a piros szemeket. A 80 ezer forintos fényképező felismeri az xD és SD/SDHC memóriakártyákat egyaránt, áramforrásként pedig szabványos ceruzaelemeket vagy akkukat használ.

Nikon Coolpix P80

Jóval többet kell fizetni egy másik japán vállalat hasonló tudású fényképezőjéért: a Nikon P80 ára Magyarországon megközelítőleg 96 ezer forint. A szintén tíz megapixeles és 18-szoros átfogást nyújtó készülék átfogása kisfilmes értékeken számítva 27 - 486 milliméter, ráadásul a Fujifilm modelljéhez hasonlóan CCD-mozgatásos stabilizátort kapott.

Forrás: [origo]

Az elektronikus keresőben vagy a 2,7 colos monitoron komponált képeken a Nikon terméke is felismeri az emberi arcokat, illetve korrigálja a piros szemet az elkészült fényképeken. Egyetlen extra a Fujifilmhez képest, hogy a D-Lighting technológia segítségével valamivel több részletet képes megmutatni a sötét képrészeken.

Ricoh G600

Kifejezetten a kevéssé tetszetős, de annál különlegesebb kameráiról híres a japán Ricoh, amelynek egyik víz- és ütésálló készülékét már mi is alaposan leteszteltük. Az 500G Wide továbbfejlesztett változata továbbra is megfelel a legszigorúbb amerikai és japán katonai szabványoknak, vagyis kibírja a másfél méteres zuhanást a legkülönbözőbb felüleletekre, esőálló és egy méterrel a víz alatt is képes képeket készíteni legalább fél órán keresztül, porálló, nagy gombjainak köszönhetően pedig sí- és tűzoltókesztyűben is könnyen kezelhető.

Forrás: [origo]

A tíz megapixeles G600 optikája makrófotózásra is képes 1 centiméteres közelpontjával, kisfilmes értékeken 28 - 140 milliméteres átfogása pedig ötszörös zoomnak felel meg. A mindössze 260 grammos fényképemegközző beépített vakuja ISO3200 fényérzékenység mellett 10 méteres hatótávolságú, így sötétben is használható.

Az AAA méretű elemekkel akár 360 fényképet képes rögzíteni a strapabíró Ricoh, amelyért megközelítőleg 100 ezer forintot kell fizetni a tengerentúlon, a hazai kereskedések egyelőre kizárólag a régebbi változatot forgalmazzák.