Nehézkesen indul az európai digitális könyvtár

Vágólapra másolva!
A mai nappal elindult az Európai Unió országainak közös digitális könyvtára. A tesztüzemben működő szolgáltatás egyelőre öt-tíz perces várakozással bünteti a kíváncsi felhasználókat.
Vágólapra másolva!

Az Europeana próbaváltozata csupán kétmillió digitalizált anyagot tartalmaz, a könyvtár tervezett 2010-es teljes funkciójú indulásra ennek ötszörösét szeretnék elérni. A cél eléréséhez a projekt évi kétmillió eurós költségvetésből gazdálkodhat. A végleges gyűjtemény nem csak könyveket, hanem festményeket és az európai kultúrkincs részét képező videókat is tartalmazni fog.

A készítők szerint a szolgáltatás legfontosabb előnye, hogy az Európa-szerte működő múzeumok és könyvtárak anyagait egy oldalon belül teszi kereshetővé. A felhasználónak nem kell több oldal és több katalógus között ingáznia, ha egy témát kutat. Az ismertető szerint az összegyűjtött adatokat a felhasználók elrakhatják az Én Europeanám menü alá is.

Jogos a béta logó

Nehezen bírja az indulással járó terhelést a digitális könyvtár prototípusa. Az oldal csak hosszú, öt-tíz perces várakozás után ad találatokat a keresésekre. További hosszú perceket vesz igénybe a dokumentumok listájától az egyes művekhez való eljutás. A tesztünkben használt Illyés Gyula keresés csupán akkor gyorsult fel számottevően, amikor az Europeana átdobott bennünket a Magyar Elektromos Könyvtár jól ismert felületére.

Az Europeana az indulástól kezdve elérhető az összes uniós állam nyelvén, közte magyarul is. Az indulás napjának nehézségeit látva azt javasoljuk, hogy aki magyar digitális dokumentumokra vágyik, az egyelőre inkább a MEK-en keresse őket.