Olcsóbb lehet a PlayStation 3

Vágólapra másolva!
Az iSuppli piacelemző cég tanulmánya szerint a gyártás, illetve a hardveres komponensek optimalizálása révén a Sony jelentősen csökkenteni tudta PlayStation 3 játékkonzolának előállítási költségét. Míg korábban minden egyes eladott konzolt veszteségesen adott el a vállalat - a kieső bevételt persze a játékszoftverek eladásával pótolta -, nemsokára azonban már nullszaldósra hozható ki a PS3-ak elkészítése - írja a Newsfactor.
Vágólapra másolva!

Az októberi költségadatok alapján készített tanulmány szerint a Sony hamarosan veszteség nélkül állíthatja elő a PlayStation 3 konzolokat. A videojátékok piacának három versenyzője közül eddig csupán a Nintendo tudta profitábilisan érékesíteni Wii konzolját. Bár a játékiparban bevett gyakorlat az, hogy a programok futtatásához szükséges alapgépeket veszteségesen értékesítik, így vonzóbbá téve azt a vásárlók számára, a kieső bevételt pedig a borsos árú szoftverek értékesítéséből szerzik vissza a gyártók.

Ugyanakkor az iSuppli elemzései szerint a Sony a PS3 gépek hardveres komponenseinek optimalizálásával - melynek során a korábbi típusok mintegy négyezer különböző alkatrészének számát 2800-ra csökkentették - jelentősen csökkenteni tudta az előállítás költségeit. A piacelemző cég kalkulációi alapján a korábbi 690 dolláros költséget 35 százalékkal sikerült mérsékelni, azaz a konzolok új példányainak gyártása már csak 449 dollárba kerül - igaz, ez az összeg nem tartalmaz olyan járulékos költségeket, mint a szoftverek fejlesztésének és különböző jogdíjak, szabadalmi díjak.

A társaság szakértői most úgy vélik, hogy az áttervezett hardverek alkalmazásával a korábban még magas, százezer forint körüli ára ellenére is jelentős ráfizetéssel árult konzolokat hamarosan nullszaldósan árusíthatja majd a Sony. Az Egyesült Államokban jelenleg 400 dollárért kínálják a játékgépet, így azt továbbra is veszteséggel árusítja a cég, ám az elemzők szerint a hardverek további finomhangolásával jó esély mutatkozik arra, hogy 2009 folyamán már deficit nélkül kínálja a PS3-at a Sony, így talán a végfelhasználói árak csökkenésére is lehet számítani.