Reding: nőni fog az informatikai bűncselekmények száma

Vágólapra másolva!
Egységesíteni kell az uniós távközlési szabályozást azért, hogy minden piacon azonos feltételek mellett működhessenek a szolgáltatók - mondta Viviane Reding, az Európai Bizottság távközlési biztosa.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottság informatikai és távközlési albizottságának szerdai budapesti ülésén felszólaló uniós biztos gratulált Magyarországnak az internet elterjesztésében elért eredményekért, bár megjegyezte, hogy a magyarországi 15 százalékos penetrációval szemben az európai átlag 20 százalék. Hozzátette: reméli, hogy a további öt százalékot hamarosan eléri Magyarország.

A biztos elmondta: az unióban a távközlési piac teljes reformját készítik elő azért, hogy a verseny fokozódjon, s gyorsabban fejlődjön a piac. A cél az, hogy új termékek, új szolgáltatások és alacsonyabb árak legyenek. A reform kapcsán elmondta: az unióban új internetes tartalmak megjelenését kell elősegíteni, mindenütt ki kell nyitni a piacokat. A szabályozóknak erősnek kell lenniük, s uniós szinten is koordináltan kell tevékenykedniük. Fontos az is, hogy ne csak a nagy országok, hanem a kicsik is érdemben beleszólhassanak a megoldásokba.

Viviane Reding a személyes adatok védelme kapcsán elmondta: az informatikai bűncselekmények száma nőni fog, de erre még nincs igazán európai válasz. Éppen ezért meg kell oldani a biztonsági kérdéseket: a cél az, hogy a hálózatokat ne tudják sikeresen megtámadni. Hozzátette: 2009-re már konkrét javaslatokat szeretne látni ezzel kapcsolatban is. Elmondta azt is, hogy ősszel megnyitják az európai digitális könyvtárat, ami az uniós nemzeti könyvtárak, filmarchívumok, múzeumok tartalmát egyetlen belépési ponton teszi hozzáférhetővé a polgárok számára.

Viviane Reding fontosnak nevezte azt is, hogy júliusig a mobil adatroaming díjai is jelentősen csökkenjenek. Ha azonban a mobilcégek nem tesznek megfelelő lépéseket, akkor uniós szinten teszik ezt meg a szabályozók. Kérdésekre válaszolva elmondta: az unió célja az, hogy az eltérő fejlettségű térségek és az eltérő korú társadalmi rétegek között csökkenjen a digitális szakadék.