Kiberparancsnokságot hoz létre a Pentagon

Vágólapra másolva!
Cyber Command, vagyis kiberparancsnokság néven külön részleget hoz létre az amerikai védelmi minisztérium az ország fegyveres erői által használt számítógépes hálózatok védelmének koordinálása érdekében. 
Vágólapra másolva!

A kiberparancsnokság létrehozására vonatkozó utasítást kedden adta ki Robert Gates amerikai védelmi miniszter. A szervezet elsődleges feladata az lesz, hogy biztosítsa a hadsereg számítógépes hálózatának védelmét, emellett internetes támadófegyverek kidolgozásával is foglalkozik majd. A kormányzati és katonai rendszereket számtalan támadás éri a kibertérben, melyek zömét Kínából és Oroszországból eredeztetik szakértők.
Gates emellett arra is utalt, hogy az új részleg a civil számítógéprendszerek védelmében is közreműködhet - írja a Washington Post.

Amerikai katonai vezetőknek kiküldött körlevelében Gates kifejtette, hogy javasolni fogja Barack Obama elnöknek, hogy a parancsnokságot a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) feje vezesse, a posztot jelenleg Keith Alexander altábornagy tölti be. A kiberparancsnokság várhatóan már idén októberben megkezdi működését, azonban kitűzött feladatait várhatóan csak 2010 októberétől fogja tudni ellátni. Az AFP hírügynökség beszámolója szerint az amerikai hadseregnál mintegy 7 millió számítógépet van használatban, a fegyveres szervek pedig mintegy 15 ezer hálózatot működtetnek, melyekbe legalább száz különböző hírszerző ügynökség valamint hackerek részéről ér folyamatos támadás.

Barack Obama május végén jelentette be, hogy különálló kiberbiztonsági hivatalt hoz létre, amelynek vezetője, a köznyelvben "kibercár"-ként emlegetett vezető az elnök nemzetbiztonsági és gazdasági tanácsának munkájában egyaránt részt vesz majd. Az Egyesült Államok kormányhivatalnokait az utóbbi időben egyre jobban aggasztják az ország számítógépes hálózatai ellen irányuló támadások, amelyek az hackerek kellemetlenkedő próbálkozásaitól a kínai kiberkémeknek tulajdonított akciókig terjednek. A választási kampány alatt Barack Obama stábjának rendszereibe is megkísérelték a behatolást, ám a hackerek nem jutottak hozzá adatokhoz.