Vágólapra másolva!
Ezen a héten saját házunk tájáról szemezgettünk: az [origo] frissen indult, böngészőben játszható ingyenjátékokat tartalmazó portálját, a Csatatér.hu-t ajánljuk olvasóink figyelmébe, ahol többek közt maffiózós, autótuningolós, űrhajós és kalózos programokkal üthetik el szabadidejüket a látogatók. Heti videojátékos áttekintőnkben az E3 kiállításon bemutatott érdekes újdonságok mellett bemutatjuk a legklasszabb friss demókat, és az átjátszott hétvégéhez elengedhetetlen akciós szoftverekből is közlünk válogatást. 
Vágólapra másolva!

Az nagy gazdasági világválság éveinek Borsalino-kalapos, Ford A modelt hajtó gengsztereinek bőrébe bújhat az a játékos, aki a direkt akció helyett inkább stratégiai küzdelmet és birodalomépítést kínáló Mafia 1930-ba regisztrál.

Don lehet a böngészőben

A leendő Donnak bandatagokat, örömlányokat, bátor csempészkocsi-sofőröket kell toboroznia, hogy elinduljon az üzlet. Az ellenséges kerületeket a bandatagok mellett rettegett verőlegényekkel és bérgyilkosokkal lehet megtámadni, saját kasszánk egészségére pedig marcona tekintetű testőröket fogadhatunk fel. Egyes feladatokat rá lehet bízni a banda második tagjának számító Consigliere-re, ám a keresztapa vállát mindig nyomják terhek. A Mafia 1930 azoknak a játékosoknak való, akik szeretnének a virtuális olcsó szesz és drogpiac uraivá válni, hatalmas családot szervezve maguk köré.

Forrás: [origo]
Gengszter lehet a Mafia 1930-ban

A poros harmincas éveket nem kedvelő játékosokra a modern bandákkal és tuningolt verdákkal teli The Pimps várja, ebben nem elég a környék legkeményebb gengszterének címét elérni, de olyan menő járgányra is szert kell tenni, amellyel aztán büszkén lehet virítani az utcán a spanok előtt. A klasszikusabb kalandokat kereső játékosok pedig kalóznak vagy kereskedőnek - esetleg mindkettőnek - állhatnak a Seafightban.

Tenger alatti és a mélyűrben zajló küzdelmet ígér a Csatatér akciójátéka, a Deepolis és a DarkOrbit. Az eltérő helyszín ellenére hasonló menetű játékban a pályafutását kis halként kezdő hős előbb a világban szétszórt ásványokat, tárgyakat gyűjtögetve fejlődhet komolyabb harcossá, majd pedig valóságos hadúrrá. Az online játékokban megszokott módon a bejárható tér zónákra van osztva, így a magasabb szintet elért gamerek és a hozzájuk méltó képzettebb ellenfelek csatáikkal nem zavarják az alacsonyabb szinteken küzdőket.

Forrás: [origo]
Űrharc a Dark Orbitban

Friss játékdemók

ALTITUDE

A játék demójának letöltése (56 megabájt)

Ennek a remek játéknak a használatához ugyan a programból ingyenes regisztrációt kell elvégezni, de ez szerencsére nem túl bonyolult, és meg is éri a fáradságot. Az Altitude egy remek lövöldözős játék, amely a régi oldalnézetből játszódó repülős programokat idézi, de multiplayerben is lehet játszani, ekkor a feladat a többi repülő likvidálása, amelyben egy rakás bónusz fegyver segíti a játékost. A felvehető extrák között javítás és páncélzat is megtalálható, a győzelmek után járó pontszámokból pedig alaposan felfejleszthetők a légi járművek.

TEEWORLDS

A játék teljes verziójának letöltése (6 megabájt)

Teljesen ingyenes játék a Teeworlds, amely az Altitude-hoz hasonlóan ugyancsak multiplayerben játszható: egy pályán legfeljebb tizenhat játékos mérkőzhet meg benne a különös gömböcforma ninjákkal. Egy rakás bónusz és extra fegyver várja a játékosokat a tizenegy alappályán, melyeket újabbakkal lehet kiegészíteni. A játék irányítása billentyűzettel és egérrel történik, kétdimenziós, kissé retró-beütésű grafikájának köszönhetően pedig a gépigénye sem túl magas.

A hét játékhírei

A héten zajlott Los Angelesben a videojáték-ipar legnagyobb éves kiállítása, az E3: a rendezvényen az idén a Microsoft bemutatója aratta a legnagyobb sikert, melyen egy Project Natal nevű fejlesztést prezentáltak. A két webkamerával operáló rendszer segítségével a játékos virtuális karakterét mindennemű irányító alkalmazása nélkül, egyszerűen a testmozgásával irányíthatja: tenyerét használhatja mondjuk pingpongütőnek vagy a szőnyegen állva gördeszkázhat. Sajnos azt még nem tudni, mikor és mennyiért lehet majd megvenni a ketyerét, melyől részletesebben korábbicikkünkben olvashat.

A Sony ugyancsak speciális irányítóval kápráztatná el a Playstation-tulajdonosokat: ez a cég egy varázspálcához hasonló mozgásérzékelős irányítót tervez piacra dobni, amely egyaránt betöltheti a virtuális pajzs, kard vagy akár egy zseblámpa szerepét is. A Nintendo ezúttal csak folytatásokkal, illetve egy-két korábbi termékének feljavított változatával jelentkezett, a japán cég egyetlen érdekesebb produktuma egy olyan szívritmust monitorozó eszköz, amely relaxálni segít majd a játékosoknak, mivel a konzol felé továbbítja azt, hogy az előtte álló ember mennyire koncentrál, vagy mondjuk ideges-e.

Második részt kap a remek egymás elleni játékmódja miatt rendkívül népszerű zombigyilkolós túlélőjáték, a Left 4 Dead. A Rock, Paper, Shotgun cikke szerint a játékosoknak el kell búcsúzniuk Francistől, Billtől, Zoey-tól és Louistól, vagyis az első részben megszemélyesíthető túlélőktől, a második rész új játékosgárdát hoz. Változnak még a helyszín is: a Left 4 Dead 2 az Egyesült Államok déli részén játszódik, megújulnak a felhasználható fegyverek, és végre megszűnik az örök éjszaka is.

Mario Kart szteroidon

Beindulhattak 2008-ban a tesztelőnk által is istenített Little Big Planet-tel ismerté vált United Frontnál a színes fénymásolók, mert a Nintendo konzoljain régen sikeres Mario Kart-sorozathoz gyanúsan hasonlító játékot mutattak be az E3-on. A 2010-re várható Mod Nation Racers-ben a gokartozást remek fizikai motorral, szemet gyönyörködtető grafikával és testreszabható figurákkal próbálták feldobni. Az eredmény pedig az elkövetkező év egyik legjobb partijátéka lehet.

A játékosoknak már a verseny előtt is számos tennivalójuk van: testre kell szabniuk a versenyzőjüket és az autójukat. A Mod Nation Racers számos előre elkészített figurát tartalmaz, ám ezeket szabadon továbbalakíthatják a felhasználók, alkotásaikat pedig meg is oszthatják egymással. Hasonlóan variálható az autók, gokartok kinézete, illetve a pályatervezőt is sikerült úgy megoldani, hogy konzolos irányítóval is lehessen kellően bonyolult betonsávokat, akadályokat és földutakat rajzolni.

E heti videojátékos akciók

Valószínűleg az E3 szakkiállítás, illetve a régen várt The Sims 3 megjelenése okolható azért, hogy június első hetére kevés jó játékakció jutott. A Valve kiadó által üzemeltetett, letölthető játékokat kínáló Steamen még tart az Unreal Tournament 3 akciója, igaz ezen a hétvégén már nem lehet ingyen kipróbálni a játékot. A többjátékos lövöldözős programot tíz euróért tölthetik le az egymás elleni küzdelemre vágyó gamerek.

A nyílt roham helyett a lopakodós megoldásokat előnyben részesítők Sam Fisher titkosügynök bőrébe bújhatnak, ha beruháznak a Steamen 5 euróra leárazott Splinter Cell: Double Agent című játékba. Fisher, ahhoz képest, hogy az elektronikus hírszerzéssel foglalkozó NSA munkatársa, elég sokat tartózkodik terepen, így a játékosnak rekord hosszúságú időket kell bokrok alatt kúszva, tetőkön bujdokolva tölteni. A sorozat olcsón megkapható negyedik részében a megfigyelésügyi szakembernek egy bűnbandába kell beépülnie, így számos olyan küldetés is vár a gamerekre, amit jófiúként sosem vállalhatnának el.

A múlt heti versenyzős játékok után most a másolásvédelem nélküli olcsó játékokat kínáló Good Old Games (Gog.com) is a gyilkolósabb műfaj felé fordult: a Gothic első és második részét árazták le. A középkori, mágusokkal és orkokkal teli világban játszódó szerepjátékban az egykori börtöntöltelék bőrébe bújó játékos kénytelen hőssé válni és legyőzni egy démont, hogy megmentse egykori rabtársait. A Gothic II az első részből ismert névtelen hős történetét meséli közvetlenül tovább, még nagyobb ellenfelekkel és még komolyabb küldetésekkel. A két játék együtt 16 dollárba kerül, ám egyesével is meg lehet őket válaszolni a Gog.com-on.