Elönti az e-szemét a szegény országokat

Vágólapra másolva!
Az ENSZ beszámolója szerint e-szemét "hegyek" vannak kialakulóban fejlődő országokban, a szervezet mielőbbi fellépést sürget ennek felszámolása érdekében - számolt be a BBC.
Vágólapra másolva!

A szervezet minél gyorsabb fellépést sürget annak érdekében, hogy megszűnjenek a szegény országokban kialakuló e-szemét-hegyek. Egyebek mellett Kínában, Indiában és egyes afrikai országokban ugyanis nagy mennyiségben végzik életüket elöregedett számítógépek és más hulladékká vált elektronikai eszközök. Az ENSZ becslései szerint Indiában 2020-ra 500 százalékkal növekelhet az elhasznált számítógépek aránya. Ha pedig nem megfelelő módon dolgozzák fel a számítógéproncsokat, az azokban lévő mérgező anyagok komoly környezetkárosítást, és akár a közegézség jelentős romlását is okozhatják.

A szervezet szerint az elektronikus hulladék mennyisége világszerte minden évben 40 millió tonnával gyarapodik, mivel a gyorsan elavuló eszközöket újabb modellre cserélik az emberek. A leselejtezett komputerek, mobilok közül rengeteg végzi sorsát fejlődő országokban: ráadásul becslések szerint tíz év múlva Kínában és Dél-Afrikában négyszer annyi e-szemét landol majd, mint 2007-ben. 2020-ra a mobiltelefon-roncsok aránya hétszeresére nő majd Kínában, Indiában azonban tizennyolcszoros gyarapodást prognosztizálnak.

Bár a modern elektronikai eszközökben egyebek mellett arany és ezüst is található, melyet ki lehet nyerni a hulladékból is, ez a műveletet gyakran szakszerűtlenül végzik a szegény országokban, és nem fordítanak figyelmet a higany vagy más mérgező anyagok megfelelő kezelésére sem. Kínában, Indiában, Brazíliában és Mexikóban, Indiában, Marokkóban és Dél-Afrikában sokszor saját házuk udvarában végzik az újrahasznosítást az ezzel foglalkozó munkások, gyakran saját egészségüket is tönkre téve.