Vágólapra másolva!
Nem kell otthon hagyni a gyerek kedvenc videojátékait nyaraláskor sem. A hordozható konzolok lekötik a legkisebb utasokat, hogy ne unatkozzanak az eseménytelen autózás közben. Tesztnek vetettük alá a három legnépszerűbb hordozható játékgépet.
Vágólapra másolva!

Az utazás mellett számtalan helyzetben jön jól egy videojátékok futtatására alkalmas készülék. Nem csak a gyerekeket köti le utazás közben a cucc, az apukák és anyukák is el tudják magukat foglalni egy sorozat-epizóddal, ha a kezükbe kerül a készülék. Egy rövid autóversennyel is lehet oldani a feszültséget az orvosra várva, sudokuval lehet enyhíteni a bürokrácia terheit az okmányirodában, de akár lefekvés előtt is át lehet még vinni egy pályányi Mariót az ágyban fekve.

Sony Playstation Portable: gamer gép tenyérnyi méretben

"Ha ezt tudta volna a Nintendóm, sosem érettségizek le" - kommentálta kollégánk a Sony PSP grafikai teljesítményét. A masinán éppen az Arctic Edge autóverseny futott, amit tervezői úgy raktak össze, hogy egy tehetségtelenebb sofőrt akár öt perc vezetés után is képes felidegesíteni.


Vitathatalanul a PSP grafikája a legszebb

A Playstation Portable a leginkább játékgép a tesztben résztvevő kütyük közül. Van rajta négyirányú digitális billentyű (d-pad), pontos mozdulatokat lehetővé tevő analóg joystick, és legalább hat lövésre, gyorsításra, különleges funkciók elérésére beprogramozható gomb. A kütyü úgy néz ki, mint egy meghízott, színes LCD-kijelzőt tartalmazó Playstation kontroller.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
PSP: remek lenne, ha nem csak öt óráig bírná akkuval

A PSP előnye és hátránya ugyanaz: a készülékbe UMD formátumú apró optikai lemezeken kerülnek új játékok. Az lemez vékony műanyag tokban van, így a karcolástól részben védett a méretéhez képest óriási kapacitású, 2,1 gigabájtos adathordozó, de kezelése ennek ellenére sem kényelmes.A készülék korlátozottan alkalmas webböngészésre, bár az erősebb titkosítású wifi hálózatokra nem lehetett felcsatlakoztatni a tesztre megkapott példányt. A Sony utazás közbeni filmnézésre is szánta a készüléket, de csupán egy maroknyi film jelent meg UMD lemezen, ráadásul ezek sem kaphatóak hazánkban.

A Sony kézi konzolját azoknak érdemes megvenni, akik Playstation 2-höz mérhető, koros, de a többi hordozható készülékhez mérten még mindig menő 3D-s grafikával rendelkező, villámgyors akciójátékokat szeretnének játszani.

Amit mindenképpen ki kell próbálni: Little Big Planet
Mennyibe kerül egy játék: 6-8 ezer forint
Ára: 52 ezer forint

iPod Touch: véletlen telitalálat

Kiadásakor nem hittük az Apple érintőképernyős médialejátszójáról, hogy játékgépnek is alkalmas lesz, de az idő és az ötletes fejlesztők bebizonyították, hogy videojátékok futtatására is jó az iPod Touch.


Ujjal kell böködni a kijelzőt

Fizikai irányítókhoz, analóg karhoz, kézbe simuló egérhez, billentyűzethez, négy irányba billenő d-padhoz szokott kézzel nem egyszerű irányítani a pusztán az érintőképernyőt kínáló iPod Touch-ra írt játékokat. Az ujjak önkéntelenül is lecsúsznak a kijelzőnek arról a pontjáról, ahová a kontrollert rajzolták, lövés helyett ugrásra koppintunk, ugrás helyett újratöltünk. Azok a programok viszont, amiket az érintőképernyő sajátosságainak figyelembe vételével írtak - például a könnyed stratégiai Plants vs. Zombies - remekül irányíthatóak ujjal is.

A Touch legnagyobb előnye, hogy nem kelt előítéleteket, nem tűnik videojátékos kütyünek. Azok is nyugodtan a kezükbe veszik, akik nincsenek otthon a játékkonzolok világában. A házibuliban az asztalon hagyott iPod Touch nem sokáig árválkodik egyedül, mindig van valaki, aki felveszi onnan, hogy rátaláljon a Commodore 64-ről megszökött Giana Sistersre, vagy épp nekikezd a világ meghódításának a Civilization iPod Touch-ra átültetett változatában.

Az iPod Touch tökéletes netezős élményt biztosít. Az érintőképernyőn természetes mozdulattal lehet zoomolni, a kijelző kellően érzékeny ahhoz, hogy egy-egy mozdulattal arrébb tudjuk söpörni a már olvasott szöveget. Jellegéből fakadóan a készülék zenelejátszónak is remek - egyedüliként a mezőnyből. A játékok beszerzéséhez nem kell boltba mennie a Touch tulajdonosnak, a kütyüt wifire csatlakoztatva az App Store-ból pár kattintással lehet szoftvereket vásárolni a gépre.

Amit mindenképpen ki kell próbálni: Plants vs Zombies
Mennyibe kerül egy játék: 1-2 ezer forint
Ára: 52 ezer forint

Nintendo DS: a puzzlekirály

A Nintendo kézi konzoljának a kézműves igénnyel készült, pixelről pixelre gondosan megtervezett szerep- és kalandjátékok az erősségei. Az ilyen típusú szoftvereket kedvelők sok örömet lelhetnek a szinte végtelen akkuidővel rendelkező - nem emlékszünk, mikor kellett tölteni - hordozható készülékben.


Irányításra és minijátékokra szolgál az alsó érintőkijelző

Ha Marióval, gokart játékokkal vagy épp a Final Fantasy-val szeretnénk játszani, akkor Nintendo konzolt kell venni. Ha útközben is játszanánk, akkor ez a 2004-ben bemutatott két képernyős Nintendo DS masinák valamelyikét jelenti. A DS vonalat többször frissítették már az eredeti készülék kiadása óta. Nagyobb kijelző került a gépbe, megerősödtek a processzorai, javult a beépített wifi, mégis igazi retró készüléknek tűnik.

Még a legnagyobb kijelzővel rendelkező - nagymama-kompatibilis - DSi XL-en sem lehet igazán kényelmesen böngészni: a számítógép vagy a táblagép szerepét nem tudja átvenni a kütyü. Filmet nézni és ebookot olvasni azonban már alkalmas a készülék, ha gazdája hajlandó hosszasan konvertálgatni a memóriakártyára másolandó anyagokat.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
DSi XL: nagyikompatibilis játékgépet is gyárt a Nintendo

A DS remek vásár lehet azoknak, akiknek már óvodában is Mario volt a jelük. A fejtörőket, különböző nehézségű sudokukat, rejtvényeket szerető gamerek is találnak majd maguknak nintendós játékokat. A kütyüre videojáték-boltokban megvehető kazettákkal, és a Nintendo netes boltból letöltve lehet programokat telepíteni, igaz utóbbihoz előbb feltöltőkártyát kell venni. A netezésre vágyóknak viszont nem ajánljuk a DS-t, jobban járnak az iPod Touch megvásárlásával.

Amit mindenképpen ki kell próbálni: Mario Kart DS
Mennyibe kerül egy játék: 3-8 ezer forint
Ára: 30 ezer forint (DS Lite), 40 ezer forint (DSi), 45 ezer forint (DSi XL)

Verdikt: egyik se, mindegyik

Nincs olyan általános szempont, bölcsesség, ami alapján ki lehetne jelenteni, hogy melyik játékgépet kell megvásárolni. Egyik sem győzi le a másikat, teljesen másfajta játékokra használhatóak. A bizonytalankodóknak, netezni is vágyóknak az iPod Touch a legjobb választás, a pörgős játékok kedvelői a PSP-vel járnak jól, a Nintendót választóknak pedig valószínűleg az előző konzolját is a japán cég gyártotta, és jól tudják, mit várhatnak a készüléktől.