Vagyonokat költött iPhone-os fejlesztésekre a brit kormány

Vágólapra másolva!
A brit munkaügyi minisztérium álláskereső, a külügy turisztikai, a közlekedésfelügyelet pedig az autósokat oktató szoftvereket gyártatott le egyenként több millió forintnak megfelelő áron. A legdrágább még el sem készült, de már nem is fog, mivel a kormány leállította a civilek szerint pazarló fejlesztéseket.
Vágólapra másolva!

A rendhagyó állami költekezéséről a BBC számolt be, miután kikérte az érintett minisztériumuktól az erre vonatkozó adatokat. A kormányszervek változatos feladatokra rendeltek meg iPhone-szoftvereket, amelyekre egyenként 10-40 ezer font közötti összeget, vagyis jelenlegi áron körülbelül 3,4-13,8 millió forintot költöttek.

Az iPhone-szoftverekre költött összegek különösen azért háborították fel a közvéleményt az Egyesült Királyságban, mert a kormány nemrégiben 40 százalékos takarékossági intézkedéseket ígért, amelynek keretében csökkenteni tervezi összesen 820 weboldala üzemeltetési költségeit. A brit állam több mint 120 millió fontot (körülbelül 41,5 milliárd forint) költött a webes megjelenésére az elmúlt másfél évben, amiből igazán lehet mit spórolni, és eltörpül mellette az iPhone-alkalmazások költsége.

Az Adófizetők Szövetsége (Taxpayers' Alliance) nevű civil szervezet ennek ellenére nevetségesnek tartja, hogy a kormány "divatos csalafintaságokra" költötte a pénzt, amikor takarékoskodnia kellene. Az állami pénzen készített szoftverek között van egy álláskereső alkalmazás a munkaügyi minisztériumtól, amit ugyan már több mint 54 ezren töltöttek le, de a civilek megkérdőjelezik, mi szüksége van erre annak, aki megengedheti magának a mobilnetezést egy iPhone-on. A szoftver 32 750 fontba, vagyis 11,32 millió forintba került.

A brit külügyminisztérium egy tanácsadó szoftvert készítettet a külföldre utazóknak, a közlekedésfelügyelet (Driver and Vehicle Licensing Agency (DVLA) pedig egy olyan szoftvert, ami az autó karbantartásához ad tanácsokat, beleértve azt is, hogyan kell kereket cserélni vagy ellenőrizni a gyújtást. Az állami iPhone-szoftverek közül ez utóbbi, a DVLA Masterclass volt a legdrágább, 40 ezer fontos alkalmazás, ami ráadásul még nincs is készen. A szervezet szóvivője szerint az okostelefonos szoftverrel az autósok által fizetendő adók és a jogosítványok megújítása körüli adminisztrációt is egyszerűsíthetnék, de a fejlesztést a takarékossági felülvizsgálat miatt leállították.

A kormány által megrendelt szoftverek között van egy dohányzásról való leszokást segítő program, és egy véralkohol-kalkulátor is szerepelt, egyaránt az egészségügyi minisztériumtól. A legtitokzatosabb a brit belügyminisztérium volt, amelyik "biztonsági okokból" nem árulta el a sajtónak, hogy milyen szoftvert fejlesztettek neki. A brit online sajtóban erre rögtön felröppentek olyan vicces feltételezések, hogy a kormány az állampolgárokat távolról megfigyelő, vagy követő szoftvereket is megrendelt, amelyekről nem szeretne nyilatkozni.

A brit miniszterelnöki hivatal közleményben biztosította róla a sajtót, hogy a kormány marketing- és reklámköltését az év hátralevő részére befagyasztották, beleértve az iPhone-os fejlesztéseket is. A továbbiakban hasonló feladatokra kizárólag a kormány takarékossági reformtanácsa adhat engedélyt, aminek a miniszterelnöki hivatal (Cabinet Office) vezetője és a pénzügyminiszter is tagja.