Vágólapra másolva!
A fejlődő országoknak szánt tablet fejlesztésére kapott pénzt a One Laptop Per Child (OLPC) szervezet. Az 5,6 millió dolláros adománnyal kezdetét veheti a következő százdolláros laptop megépítése.
Vágólapra másolva!

Nicholas Negroponte, az OLPC vezetője szerint oktatási célokra célszerűbb táblagépet építeni, mint laptopot. A tableten természetesebb mozdulatokkal lehet navigálni, ráadásul a tanár sem azt látja, hogy egy osztálynyi laptopképernyőhöz beszél.

Forrás: [origo]
Természetesebb gesztusokkal lehet irányítani egy táblagépet

Az új százdolláros tablet néhány pontban el fog térni az eddig kiadott táblagépektől. Az OLPC-sek már kutatják annak a lehetőségét, hogyan lehet napfényben is tökéletesen olvasható kijelzőt építeni ezekbe a berendezésekbe. Az első laptopnál ezt egy olyan kijelzővel oldották meg, amit nagyon kontrasztos fekete-fehér módban, és beltéren használható színes módban is lehetett használni. Az új oktatási laptop első verziói a 2011-es Las Vegas-i technológiai vásáron, a CES-en fognak bemutatkozni, és 2012-ben kerülhetnek gyártásba. A készülék kódneve XO-3 lesz.

5,6 millió dolláros adományt a Marvell chipgyártótól kapta a nonprofit szervezet. Nem ez az első alkalom, hogy a Marvell támogatta az olcsó, strapabíró laptopokat fejlesztő csapatot, már 2009 óta segíti a technológiai cég.