Automatikus arcfelismerő technológiát vezet be a Facebook, amely a szájtra feltöltött fotókon szereplő emberek bejelölését fogja jelentősen megkönnyíteni.

Az új funkció bevezetését a Facebook hivatalos blogján jelentette be a társaság. A "tag suggestion", vagyis címkejavasló szolgáltatás bevezetésével a korábbinál sokkal kényelmesebben lehet majd bejelölni a közösségi oldalra feltöltött fotókon szereplő embereket. Míg eddig erre csak manuálisan, azaz meglehetősen időigényes módon volt lehetőség, az új szolgáltatást használva elég lesz néhány alkalommal bejelölni egy-egy embert, ezt követően a rendszer automatikusan felismeri majd a személyt akkor is, ha egy újonnan feltöltött fotón bukkan fel. Hasonló szolgáltatást egyébként a Google Picasa képkezelője, és a Microsoft  Fotótárja is kínál már jó ideje.

A Facebook nem fogja automatikusan bejelölni az összes szereplőt a fotókon, csupán felkínálja majd az egyes arcokhoz tartozó neveket, amelyet a felhasználók egyetlen kattintással jóvá tudnak hagyni. Ez azonban már így is jócskán megkönnyíti majd a felvételek felcímkézését.

Forrás: [origo]


 
 A közösségi oldal saját statisztikái szerint naponta több mint százmillió címkét helyeznek el a felhasználók a Facebookra feltöltött képeken, amelyek a szereplők beazonosítását könnyítik meg.  Az új funkciót elsőként az amerikai felhasználók használhatják majd, de az ő fiókjaik esetében is fokozatosan, az elkövetkezendő hetekben vezetik be azt. Azt egyelőre nem közölte a társaság, hogy az európai felhasználók mikortól élvezhetik majd az automatikus címkézést.