Tízmillió dollárt kapott a 3D-nyomtatós startup

Vágólapra másolva!
Tízmillió dollárt kapott a számítógép vezérelte barkácseszközöket tervező MakerBot Industries. Az olcsó 3D-s nyomtatás úttörőjének számító cég minden mesteremberhez elvinné az eddig csak ipari méretben, több millió forintért megvásárolható technológiát.
Vágólapra másolva!

Olcsó, kereskedelmi forgalomba kerülő 3D-nyomtatókat gyártó vállalkozást támogat a Foundry Group. A csoport segített a Failblog és az I Can Has Cheezeburger blogokat futtató Cheezeburger Networknek vagy a Farmville-lel világírűvé vált Zyngának. A 3D nyomtató egy olyan eszköz, amely a számítógéptől kapott tervek alapján műanyagból térbeli testeket képes legyártani. Ha megvan a megfelelő 3D-s tervünk, étkezési villát vagy véletlenül eltört műanyag alkatrészt készít nekünk tíz perc alatt a gép. A technológia nem újdonság, ám míg az ipari berendezések félmillió dollárnál is többe kerültek, a MakerBotot 2500 dollárért lehet megvenni készen, darabokból összerakva pedig még olcsóbb.

A Foundry eddigi befektetéseivel szemben a MakerBot valódi nyílt forrású hardveren dolgozik. A gép terveit bárki letöltheti, és azok alapján megépítheti magának a masinát. A 3D-nyomtatóra vágyó, ám lustább emberek azonban a MakerBot online boltjából is megvehetik a masina darabjait vagy akár az egész gépet. A számítógép vezérelte barkácseszközt alig két éve kezdte el fejleszteni Bre Pettis, az NYC Resistor hackerlabor alapítója és a csináld magad forradalom nagy támogatója.

Forrás: MakerBot Industries
Bonylult formák kinyomtatására is alkalmas a MakerBot kütyüje

"2009 januárjában indítottuk el a vállalkozást, és pénzre volt szükségünk, hogy nyersanyagokat vegyünk. Három srác voltunk, egy lézervágó és egy álom" - írja a befektetésről hírt adó blogbejegyzésben Bre Pettis. Az első támogatást, 50 ezer dollárt Jake Lodwicktól, a Vimeo videómegosztó alapítójától kapta az oldalt. Lodwick az irodájának egyik sarkát is átadta a csapatnak, hogy legyen hová pakolniuk a megrendelt anyagokat. A csapat gyorsan kinőtte Lodwick irodáját, ezután költöztek saját, MakerBot Botcave nevű főhadiszállásukra. A befektetések első körében még a RepRap összebarkácsolható 3D-nyomtató atyját és feleségét sikerült bevonnia a csapatnak, a Bowyer házaspár 25 ezer dollárral támogatta a MakerBotot.

Az első 75 ezer dollárból vásárolt alkatrészekből a csapat 3D-nyomtatókat épített, az értük kapott pénzt pedig alkatrészekbe fektette. Mára több mint 5200 nyomtatót adtak el. Az újabb befektetéssel lehetővé válik a MakerBotnak, hogy újabb embereket vegyen fel és tovább dolgozzon a 3D-nyomtatás demokratizálásán - írja Pettis.