Végleg feltörték a Playstation 3 védelmét

Vágólapra másolva!
Végleg elesni látszik a Playstation 3-ban alkalmazott másolásvédelmi eljárás: a fail0werflow hackercsapat által kiadott titkosítókulccsal minden szoftvert - még a másolt játékokat is - fel lehet telepíteni a Sony konzoljára.
Vágólapra másolva!

A fail0werflow hackercsoport által kiadott titkosító kulccsal bármelyik szoftver azt hazudhatja magáról, hogy legitim forrásból származik. A Playstation védelmi rendszerét kiiktató módszer nemcsak a másolt játékok telepítésére teszi alkalmassá a példásan sokáig feltöretlenül maradt konzolt, hanem az otthoni fejlesztésű szoftverek telepítése előtt is megnyitja az utat.

A Playstation 3-hoz korábban már megjelent egy törőeszköz, amely a készülék USB-portjához csatlakozva lehetővé tette a másolt játékok futtatását, valamint a nem hivatalos szoftverek telepítését. A pendrive-on tárolt szoftver lehetővé tette például az erős hardverrel felszerelt konzol tulajdonosainak, hogy Linuxot telepítsenek gépükre. A PS3 rendszere mellé évekig lehetett alternatív operációs rendszert telepíteni, ám a Sony idővel eltávolította ezt a lehetőséget. A mostani törést kiadó hackerek azután kezdték el vizsgálni a PS3 védelmét, hogy a Linux telepítésének lehetősége megszűnt.

Bár a mostani törés komolynak tűnik, a Sonynak nincs oka szégyenkezni. Konkurenseihez sokkal hamarabb voltak a játékok másolását megkönnyítő trükkök. A Microsoft több hullámban tiltotta le a meghackelt konzolokat az online játéktérből, az ilyen gépek tulajdonosai nem vehetnek részt a többjátékos netes küzdelmekben. Ha a PS3 játékok másolása is elterjed, elképzelhető, hogy a Sony is ilyen eszközökhöz nyúl majd.