Szuperprocesszor készült laptopokhoz

Vágólapra másolva!
A tajvani Via cég új négymagos processzora úgy képes maximális teljesítményt biztosítani, hogy közben nagyon kevés energiát igényel működéséhez.
Vágólapra másolva!

A PC World amerikai informatikai magazin értesülései szerint a QuadCore márkejelzésű lapka, a Via közlése szerint a jelenleg elérhető legkisebb energiafogyasztású lapka a piacon.

A harmadik negyedévben laptopokhoz és asztali PC-khez egyaránt megjelenő processzor csupán 1,2 gigahertzes órajelen működik, és csupán 27,5 watt áramot fogyaszt. Négymagos kivitelének köszönhetően a chip multimédiás, online és irodai feladatok végrehajtása esetén nagyon gyors működést biztosít. Áramfogyasztása egyedül ahhoz magas, hogy táblaszámítógépekben vagy más, a laptopoknál is mobilabb eszközökbe is beépítsék - írja az AnandTech online technológiai magazin.

A személyi számítógépekben használatos processzorok piacán a Via jelenleg csupán 0,2 százalékos részesedéssel bír, szemben az eladások 80,8 százalékát magáénak tudó Intellel, vagy a második helyen álló, 18,9 százalékos részesedéssel rendelkező AMD-vel. Ez a két gyártó azonban jelenleg csak olyan négymagos laptopokat kínál hordozható számítógépekhez, amelyek nagyteljesítményűek, azonban működésük nem túl takarékos.