Így úszhatja meg a méregdrága külföldi mobilszámlát

Roaming díjak, mobilnet, mobiltelefon használat külföldön
Vágólapra másolva!
Uniós nyomásra ugyan vasárnaptól enyhültek az európai roamingdíjak, a külföldről való mobiltelefonálás azonban még mindig nem olcsó mulatság, a határon túlról elküldött vagy fogadott bájtokat is aranyáron mérik. Utánajártunk, hogyan mérsékelheti a legjobban külföldi mobilszámláját!
Vágólapra másolva!

Szinte mindenki ismer olyan rémtörténeteket, amikor valakinek a külföldi út során egy háttérben észrevétlenül futó szoftver több százezer forintos mobilszámlát generált. Hasonlókra a hazai mobiltelefonosok többségének már nem kell számítania, a hazai szolgáltatók ugyanis egy EU-s rendelet értelmében alapesetben letiltják az internetet, és figyelmeztető SMS-t küldenek az ügyfélnek, ha külföldi mobilnethasználata eléri az ötveneurós, vagyis nagyjából tizennyolcezer forintnak megfelelő forgalmat egy uniós országban. A T-Mobile és a Vodafone ügyfelei bármely külföldi országban figyelmeztetést kapnak, a Telenornál csak az uniós területeken, valamint egyes horvát, szerb és montenegrói operátorok esetén érhető el ez a szolgáltatás.

A magyar szolgáltatók általában nemcsak az uniós, hanem az azon kívüli országokba érkező ügyfeleiket is magyar nyelvű SMS-ben tájékoztatják az ott elérhető tarifákról. Az országon kívül ennél többet internetezni kívánó ügyfelek a limitet feloldhatják szolgáltatójuk ügyfélszolgálatán, mivel a szolgáltatás csak a mobilnet nem szándékos használatát hivatott korlátozni.

Forrás: AFP/Robyn Beck

Így lehet kikapcsolni a mobilnetet

A legegyszerűbb megoldás a havi számla alacsonyan tartásához, ha egyszerűen letiltjuk a mobilinternet használatát a készüléken, és a szállás vagy egy közeli étterem wifihálózatát vesszük igénybe, és mondjuk Skype-on keresztül hívjuk fel az otthon maradottakat, mert a külföldi számok hívása a világ összes mobilszolgáltatójánál borsos árú.

Androidos mobiltelefon esetében ezt a Beállítások menü Vezeték nélküli hálózatok pontjában lehet kikapcsolni (el kell venni a pipát az Adatbarangolás szó mellől), vagy egy ingyenes applikációval (pl. az APNDroiddal) lekapcsolható a teljes mobil-adatforgalom, ekkor csak hívásokat és SMS-eket lehet küldeni és fogadni.

IPhone esetében a Beállítások menü Általános pontjában, a Hálózat menüpont alatt lehet letiltani a mobilinternet külföldi használatát. Ha az adatroamingot letiltottuk, a telefonok érzékelik, ha nem az otthoni hálózatra kapcsolódik, és semmilyen adatforgalmat nem bonyolít le, így azonban az e-mailek és a Facebook-üzenetek sem töltődnek le a telefonra. Az iPhone-on is le lehet tiltani teljes egészében a mobilinternet használatát ugyanebben a menüpontban. Egyéb készülék esetén, ha a menüben nem érhető el az internet használatát kikapcsoló menüpont, a netkapcsolat beállításait (például a csatlakozásra szolgáló APN nevét) érdemes átállítani ideiglenesen valamilyen fals értékre.

Minimális dolgokra elég az akciós mobilinternet

Nem kell feltétlenül letiltani a mobilinternetet a telefonon, de külföldi használat előtt érdemes a hazai operátorok valamelyik roamingos díjcsomagját kiválasztani, az alapesetben aktivált díjcsomagok tarifái ugyanis többnyire nem túl jók. Uniós országokba való utazás esetén az EU rendelkezései szerint vasárnap óta egy megabájtnyi mobilinternetes adatforgalmazás pedig nem kerülhet többe 257,9 forintnál, ez sem mondható kedvezőnek, mindössze ötven megabájtnyi forgalom tizenháromezer forintot költséget generál ezen az áron.

Forrás: AFP/Kent Nishimura



A T-Mobile és a Vodafone azonban napi, heti, illetve havi konstrukciókban is kínál elérést. A T-Mobile-nál a legolcsóbb, napi 10 megabájtos csomag 690 forintba, a napi 50 megabájtos csomag 2090 forintba, a heti 250 megabájtos csomag pedig közel 11 ezer forintba kerül, a szolgáltatással lefedett országokat itt lehet megtekinteni, a limit elérésekor az internet elérését blokkolják.

A Vodafone-nál is 690 forint a legolcsóbb külföldi mobilnetcsomag, de ez 25 megabájt adatforgalmat tartalmaz, napi 2200 forintért pedig 100 megabájtot lehet internetezni. Ha ugyanennyi adatmennyiségre valakinek egy hétre van szüksége, az ennél a cégnél 2990 forintért veheti meg, a havi 500 megabájtos roamingcsomag pedig 5500 forintba kerül. A Vodafone-nál a limit elérésekor nem blokkolják a szolgáltatást, hanem újabb napi, heti tarifát vagy túlhasználati díjat számítanak fel. A részletes feltételekről, illetve a lefedett országok listájáról itt lehet olvasni.

ATelenornál szerdán jelentettek be adatroaming csomagokat, amelyeket még nem találtunk meg a cég honlapján. A TravelSure Net csomag keretében 1475 forintért ez a cég 10 megabájtot kínál, az ezer forintos TravelSure Net 3 csomag három napra biztosít 15 megabájt adatforgalmat, a Net 10-es társa pedig hétezer forintért 200 megabájtot tíz napon át. A szolgáltatás a társaság 1-es díjzónájába sorolt országokban igényelhető.

Mire elég tíz, ötven vagy ötszáz megabájt mobilinterneten? Erről korábbi cikkünkben részletesen is olvashat.

Hívást fogadni olcsóbb, SMS-t kapni ingyenes

Persze nem mindenki akar mobilinternetezni külföldön, sokan megelégednek az egyszerű telefonálással és az SMS-ek küldésének és fogadásának lehetőségével. A rövid szöveges üzeneteken keresztüli kommunikáció általában a legolcsóbb megoldás abban az esetben, ha csak olyan alapvető információkat akarunk megosztani az otthon, maradtakkal, mint például a sikeres megérkezés, vagy az, hogy hány fokos a tenger. Az SMS-ek küldése ugyan többe kerül, mint otthon, fogadásuk azonban ingyenes. Külföldi hálózatról hazatelefonálni kerül a legtöbbe, ezért érdemes megkérni az otthoniakat, hogy hívjanak vissza minket, ez ugyanis számukra ugyanúgy helyi hívásnak minősül - a különbséget mi fogjuk megfizetni, mivel roaming esetében a hívásfogadásért is fizetni kell - de ez még mindig jóval kedvezőbb tarifájú.

A legjobb helyzetben az Európai Unió tagállamainak valamelyikébe utazók vannak, ott ugyanis maximálva vannak a tarifák: a hívás indításáért legfeljebb 118,6 forintos, fogadásáért pedig 37,2 forintos percdíjat számíthatnak fel a szolgáltatók. Az SMS-küldés díja legfeljebb 37,2 forint lehet.

Horvátország és Tunézia esetén érdemes előre tájékozódni

A pontos tarifákért azonban érdemes felkeresni a T-Mobile, a Telenor vagy a Vodafone honlapjának roaminggal foglalkozó szekcióit, a cégek sok ország esetében ugyanis kedvezőbb tarifákat kínálnak ennél, vagy az uniós tarifákat egyéb országokra is kiterjesztik, illetve eltérő díjcsomagokat is kínálnak. Problémás lehet olyan, a magyarok körében népszerű üdülési célpontok esetében a telefonálás, mint amilyen Horvátország vagy Tunézia, hiszen egyik ország sem tagja az EU-nak, így ezekre a kötelező tarifacsökkentés nem vonatkozik: ezekből az országokból a hazatelefonálás három-négyszáz forintba is kerülhet percenként.

Forrás: AFP/Scanpix

Ugyanakkor a magyar szolgáltatók roamingakciókat is kínálnak: a T-Mobile-nál az olimpiára utazók az egyik díjcsomaghoz Olimpiai kedvezményt rendelhetnek ötszáz forintért, amellyel, 59,5 forintos percdíjért lehet hazatelefonálni az Egyesült Királyságból. A Vodafone nemzetközi akciós ajánlata az Európa napijegy, amely napi ezer forintért napi ötven megabájt internetforgalmat és belföldi hívástarifákat biztosít magyar számok tárcsázása esetén. Az EU-n kívül Horvátországban, Törökországban és Svájcban lehet használni. A Telenornál a cikk megírásakor nem volt érvényben roaming-hívásakció.

Ha elég a Skype, a mobilnetkölcsönző az alternatíva

Jelenleg tizenkét külföldi ország mobilszolgáltatóinak előfizetéseit, és azok használatához szükséges mobilinternetes modemeket kölcsönöz egy tavaly alapított magyar cég. A No Roaming nevű társaságtól többek közt Horvátországban, Ausztriában, Olaszországban, az Egyesült Királyságban és Németországban használható SIM-kártyákat lehet kibérelni alapesetben egy gigabájt adatátvitelt tartalmazó mobilinternetes csomaggal. A No Roaming azért a mobilinternetre koncentrál, mert Skype-pal vagy hasonló internettelefonos szoftverrel lehet a legolcsóbban, tervezhető költséggel hazatelefonálni az otthon maradt ismerősöknek, ha azok számítógépére vagy okostelefonjára fel van telepítve ez az alkalmazás.

Nagy Dénes, a társaság ügyvezetője szerint általában nincs panasz a külföldi operátorok mobilnetes lefedettségére, a hazai hírportálok böngészésére, chatelésre vagy internetes telefonálásra alkalmasak. Nagy szerint az általuk lefedett országok közül mobiltechnológiában Olaszország áll a legrosszabbul, ahol gyakran gyenge a hálózatok lefedettsége. Az ügyfelek közül nyáron a legtöbben egy horvát szolgáltató kártyáit kölcsönzik ki, melyért tíz napra, egy gigabájt adatforgalom mellett hatezer forintot kérnek el. A SIM-kártyán felül egy USB-modem díja ugyanerre az időre háromezer forint, egy akkumulátorról működő, több eszközt is kiszolgálni képes mobil wifi hotspotért pedig ötezer forintot kérnek el. A kvázi korlátlan - napi egy gigabájt - forgalmat biztosító előfizetés tíz napra kilencezer forintba kerül. A cég honlapján feltüntetett országok közül egyelőre hiányzik a hazai nyaralók között népszerű célpontnak számító Szlovákia, Görögország vagy Spanyolország, ezekre a társaság csak drágább, teljes európai szolgáltatást - amelyet egy brit virtuális mobilszolgáltatóval együttműködve biztosít - tud kínálni, a tizennyolcezer forintos havidíjú, egy gigabájt forgalmat tartalmazó szolgáltatást főként vállalati ügyfelek választják.

Két évig még drága marad a roaming

A roamingdíjak valóban számottevő csökkenésére 2014 előtt nem lehet számítani: két év múlva ugyanis az EU már komolyabb mértékben kötelezi a szolgáltatókat tarifáik mérséklésére, ráadásul akkortól már az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra is, hogy utazásuk idejére saját országukból, még otthonról szerződjenek le anyanyelvükön egy megfelelő tarifákat kínáló külföldi mobiltársasággal.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., amely egyúttal a T-Mobile tulajdonosa is.