Letapiztuk az Office 2013-at

Office 2013, szoftver
Vágólapra másolva!
Évek óta először kínál radikális újdonságot a Microsoft irodai programcsomagja, amelynek előzetes verzióját bárki kipróbálhatja. Az Office 2013-mal a hagyományos PC-k mellett a táblagépeken is lehetővé válik a szövegek, táblázatok és prezentációk szerkesztése.
Vágólapra másolva!

Akárcsak a Windows 8-ból, a többek közt a Wordöt, Excelt, PowerPointot tartalmazó Office legújabb, 2013-as változatából is megjelenés előtti, előzetes próbaverziót adott ki a Microsoft. Az új szoftvert San Franciscóban Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója mutatta be, aki szerint az Office 2013-as verziója a cég legnagyobb szabású szoftvere a termékcsalád eddigi verziói közül. Való igaz, komolyabb újítást legutoljára az Office 2007-es verziója hozott, ebben debütált ugyanis a kényelmes használatot biztosító szalagmenüs kezelőfelület, amely kedvező fogadtatása nyomán azóta a cég több más szoftverébe is átszivárgott.

Forrás: Microsoft
Ballmer bemutatja az új Office-t

A Windows operációs rendszer mellett az Office számít a Microsoft egyik legfontosabb bevételi forrásának, ezért piacvezető pozíciójának megőrzéséhez a komoly pénzeket hozó irodai programcsomag népszerűségét is fent kell tartania a cégnek. A tesztverzió telepítésekor az Office 15 felirat jelenik meg a képernyőn, a cég honlapján egyszerűen "új Office"-ként hivatkoznak a szoftverre, a sajtóban azonban Office 2013-ként emlegetik, de hivatalos neve még nem ismert.

Némelyik gomb kicsi az ujjunkhoz

Az ingyenesen letölthető, ám a végleges verzió megjelenése után használhatatlanná váló szoftver újdonságai elsősorban táblagépen hangsúlyosak, ezért mi is egy, a Windows 8 félkész verzióját futtató Samsung tabletre telepítettük azt, amelyet a Microsofttól kaptunk kölcsön.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Az új Word egy tableten, a virágot digitális tollal rajzoltuk

Hamar kiderült, hogy az új Office-alkalmazások tökéletesen futnak a táblagépen is, az ikonok nagy részét elrejtő teljes képernyős mód pedig meglepően kellemes felhasználói élményt nyújt. Korábban hiába volt egy PC érintőképernyővel felszerelve, az Office apró gombjait és ikonjait lehetetlen volt ujjbeggyel bökdösni. Az előd apró ikonjait az új verzióban némileg felhizlalták, ám például a Word szövegformázáshoz szükséges gombjainak becélzása még az Office 2013-ban is komoly ügyességet igényel.

Az új kiadásban dokumentumok görgetése és nagyítása a szokásos módon elvégezhető, nem kell ehhez új trükköket megtanulni, bár a Windows 8 használatának megszokása így is eltart majd egy darabig egy átlagfelhasználónak a teszverzióval szerzett tapasztalatok alapján.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A szakdolgozatot továbbra sem virtuális billentyűzeten fogjuk bepötyögni

A jövő táblagépes munkaeszközét azonban nem az új Office-csomag tartalmazza. Ugyan a OneNote jegyzetelőprogram megtalálható az Office 2013-ban is, de igazán tabletre szabott verzióját a Windows Store-ból kell letölteni. A OneNote MX egy olyan alkalmazás, amelynek felületét kizárólag a táblagépes Metro-felületre optimalizálták, hagyományos menüpontokat nem is tartalmaz. A képernyő tetején végigfutó hosszú menücsík helyett egy kör alakú, ujjal előhívható gyorsmenü található benne. A szoftver nemcsak a kicsinyítést és a nagyítást ismeri, az összes menü úgy működik, ahogy a Windows 8-ban megszokhatták a felhasználók: remélhetőleg a kör alakú gyorsmenü az új Office végleges kiadásának összes alkalmazásába bekerül majd.

Az interneten van az agya

Az új Office legfontosabb jellemzője, hogy a Microsoft teljesen internetképessé tette a programokat. Az elkészült dokumentumokat meg lehet osztani a Skydrive-on keresztül, a munkahelyen megkezdett táblázatra az otthoni gépről is rá lehet nézni. Ha egyidejű közös munkában még nem is annyira jó a szoftver, mint a Google Dokumentumok, konkurenciának már alkalmas. Erősséggé válik az, hogy a Microsoft böngészőben futó és PC-re telepíthető irodai szoftverekkel is rendelkezik, amelyek között egyszerűen lehet váltani, az egyikben elkezdett munkát a másikban lehet folytatni. A Google közös dokumentumszerkesztője ugyan verhetetlen, de kevés munkakörben van arra szükség, hogy egyszerre többen is írják ugyanazt a szöveget. Kezelhetőségben viszont az Office-alkalmazások nyernek.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Egyelőre csak a OneNote táblagépes MX verziójában érhető el a remek tapizható gyorsmenü

A lehetőséget a Microsoft is meglátta: az Office 2013-ból lesz olyan verzió is, amely az internetes Office 365 csomagot és a telepíthető programokat egyaránt tartalmazza. Ezt nem dobozos szoftverként, hanem havidíjas előfizetési díjért lehet majd megvásárolni.

Lehet dolgozni billentyűzet nélkül?

Az új Office gyors tesztje arra is alkalmas volt, hogy kipróbáljuk a Samsung Series 7 táblagépen mennyire alkalmas a Microsoft következő generációs operációs rendszere a munkára. A táblagép képernyőjén még a szövegszerkesztés sem igazán kényelmes, a táblázatokat pedig kézzel pötyögve lehetetlen kitölteni. Ha azonban a táblagép dokkolóba kerül, és csatlakoztatunk hozzá egy külső billentyűzetet, akkor máris használhatóvá válik a rendszer.

A dokkolóval asztali masinává alakítható táblagépek mellett a beépített Skydrive szinkronizáció is a jövő felé mutat. Az út közben a telefonon vagy táblagépen bevitt szöveget a munkahelyre érve tovább lehet majd csinosítani a nélkül, hogy a fájlokat kézzel át kellene másolgatni.

Vistával és XP-vel már nem megy

Az új Office-t Windows 7-es számítógépeken, illetve Windows 8-as PC-ken és tableteken egyaránt használni lehet majd, a Vistát vagy XP-t futtató gépekhez azonban már nem lesz elérhető. Az új Office-ból maces vagy ipades verzió nem készül majd, bár az Office 365 nevű online szoftvercsomag funkcióit ezekről az eszközökről is el lehet majd érni.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A Windows 8 gesztusai működnek az új Office-ban is

Az Office 2013-at több kiadásban is kínálja majd a Microsoft, de ezek paramétereit és árait még nem közölte a cég. Annyit azonban már tudni lehet, hogy elérhető lesz belőle egy otthoni verzió, amelyet egyszerre öt darab számítógépen, illetve tableten tudnak majd aktiválni a tulajdonosok. A korábbi verziókhoz képest jelentős könnyítés, hogy az ötgépes licenc nem lesz hozzákötve az adott számítógéphez: ha a család egyik tagja új gépet vásárol, elég deaktiválnia a régi gépén lévő Office-t, így feltelepítheti azt az újra. A gépek között a Skydrive felhőszolgáltatáson keresztül lehet majd dokumentumokat megosztani.

A szoftvercsomag letölthető és boltban megvehető változatban, valamint az Office 365 szolgáltatás keretében előfizetéses rendszerben is elérhető lesz a magán és a céges felhasználók számára egyaránt. Az új Office egy, a táblagépekre szánt Windows RT operációs rendszernek alapból része lesz, és a Word, az Excel, a PowerPoint, és a OneNote programokat fogja tartalmazni. Az Office 13 a többi, PC-s Windows 8-ból kimarad, azokhoz a csomagot külön kell megvenni - a legolcsóbb, otthoni és diákverzió ugyancsak az előbb említett szoftvereket tartalmazza majd, az Outlook levelező pedig csak az üzleti kiadásokban kap helyet. Egyelőre még az Office 2013 premierjének ideje sem ismert, ez várhatóan a Windows 8 október végére időzített megjelenésével párhuzamosan történik majd.