Temeti a Win8-at a játékguru

Gabe Newell, Valve nevű játékipari cég vezetője
Vágólapra másolva!
Előre temeti a még meg sem jelent Windows 8-at, múló hóbortnak tartja az érintőképernyőket Gabe Newell, a Valve játékcég feje. A vezető a test szenzorokkal való felszerelésében és a Linuxban látja a jövőt.
Vágólapra másolva!

Linuxos fejlesztőket vett fel a PC-s világ legnagyobb szoftverboltját üzemeltető Valve. A cég azon dolgozik, hogy a Steam szoftverbolt elérhető legyen az alternatív operációs rendszeren is, és a linuxosok minél hamarabb játszhassanak a Left 4 Dead zombivadász játékkal. A cég alapító vezérigazgatója Gabe Newell egy befektetői csoportok által szponzorált vacsorán beszélt a Linux felé fordulásról és a Valve jövőképéről.

Bukást vár a Windows 8-tól

Newell nem félt erős kijelentéseket tenni az interjú során. Valószínűleg microsoftos partnere is meglepődött, amikor közölte, hogy szerinte a "Windows 8 katasztrófa lesz mindenki számára a PC-s világban". Newell szerint a Windows 8 kudarca oda is vezethet, hogy a hadvergyártók otthagyják a Microsoft platformját, mert az nem kínál elég profitot. A Valve azért kacsintgat a Linux felé, mert szüksége van menekülési irányra.

Forrás: Wikipedia
A Linux is vonzóbb, mint a Windows 8

Newell nem tapasztalatlanként beszél a Microsoftról. Tizenhárom évig dolgozott a cégnél, a Windows operációs rendszer első három kiadásán. A Microsoftot 1996-ban hagya el kollégájával, Mike Harringtonnal, hogy megalapítsa saját játékcégét. A Valve-ot ugyan nem jegyzik a tőzsdén, de a Forbes üzleti lap értékbecslése szerint jelenleg több, mint hárommilliárd dollárt ér a cég.

Tíz éve van az érintőképernyőknek

"Úgy gondoljuk, hogy az érintésvezérlés a rövidtávú jövő. Az egér és a billentyűzet huszonöt évig uralkodó volt, de úgy gondolom, hogy az érintésnek csak tíz éve van. Az utána következő technológia hosszabb ideig lesz stabil, talán huszonöt évig is" - mondta Newell. A Valve vezetője szerint igazi, sci-fibe illő technológiák kora jöhet el. A cég kísérletei szerint például az emberi nyelv a legpontosabban vezérelt, az agyhoz legközelebb lévő testrész. A nyelvvel való vezérlést azonban Newell is bizarrnak találja, a csuklóra szerelt elektródákban azonban lát lehetőséget.

Forrás: AFP
Tíz évet ad az érintőkijelzőknek Newell

A cégen belül is működik egy kísérleti labor, ami a jövő játékvezérlőjét kutatja. A Valve viselhető számítógépe jelenleg 70 ezer dollárból lehetne megépíteni, és képes felcímkézni, plusz információval ellátni a felhasználó szeme elé kerülő tárgyakat. Olyasmi tehát, mint a Google okosszemüvege lesz, és felhasználásán már valószínűleg gondolkodnak is a játéktervezők.