Leiskolázta riválisait az Amazon

Vágólapra másolva!
Legújabb olcsó, de nagyon fejlett táblagépeivel az Amazon egyelőre csak az amerikai piacon fog robbantani, de a cég Kindle Paperwhite nevű legújabb, papírminőségű képernyővel szerelt e-könyv-olvasója itthon is népszerű karácsonyi ajándék lehet az idén.
Vágólapra másolva!

Az Amazon e-tinta képernyővel szerelt olvasóeszközeit eddig is jóval komfortosabb volt olvasni a hagyományos monitoroknál. Az új, érintőképernyős Kindle Paperwhite készüléket a korábbinál is jobb, papírszerűbb olvasási élményt biztosító, de továbbra is fekete-fehér képernyővel szerelték fel. Ennek felbontása 62 százalékkal nagyobb az elődöknél, ami a betűk szebb kirajzolását teszi lehetővé, a korábbi Kindle-ök kissé szürkés hátterével ellentétben az új modellen a háttér teljesen fehér, akár egy valódi könyvnél, a fekete betűk kontrasztját pedig tovább növelték.

Még könyvszerűbb lett a Kindle

Egy másik fontos, komfortot növelő újítás, hogy a készülék beépített, szabályozható erősségű háttérvilágítással rendelkezik, így sötétben is lehet rajta olvasni. A korábbi típusok esetén külső tokba épített fényforrás, vagy hagyományos olvasólámpa volt szükséges ehhez. Az új Kindle menüjét is megújították, ez már nem csak százalékban, hanem az átlagos lapozási idővel kalkulálva órában is ki tudja írni az adot kötet olvasásával még eltölthető időt. A Kindle Paperwhite elődeihez hasonlóan nagyon hosszú, az Amazon szerint átlagosan 8 hetes üzemidővel bír - a speciális e-tinta képernyő ugyanis csak tartalmának megváltoztatása során fogyaszt energiát, az oldalak megjelenése nem meríti az akkumulátort.

Forrás: AFP/Joe Klamar
Jeff Bezos, az Amazon vezetője bemutatja a Kindle Paperwhite-ot

A Kindle Paperwhite-ból egy wifis és egy 3G-s változat kerül a boltokba, előbbi nettó120 dollárba (~28 ezer forint), utóbbi nettó 180 dollárba (~40 ezer forint) kerül majd. Ez az ár magyarországi rendelés esetén nem tartalmazza az Amazon által felszámított postaköltséget, illetve az ezzel növelt árra felszámított, 27 százalékos vámáfát sem. Az Amazon a legolcsóbb, az USA-ban nettó 80 dolláros alapárú, nem érintőképernyős Kindle alapmodellt is továbbfejlesztette, ám ennek új változatán csak kicsivel javult a képminőség. Bár az új Kindle-ök már most előrendelhetők, ezeket a cég csak október elsején szállítja le leghamarabb.

Forrás: AFP/Joe Klamar
Az új modell képernyője már majdnem olyan, mint a valódi papír

Az Amazon nem csak a könyvnek, az olvasás médiumának újra feltalálásával foglalkozik. Megpróbálkozik régi szöveges műfajok feltámasztásával is. A Kindle Singles nevű a novella és a kisregény közti hosszúságú formátummal a kisepikába lehelt új lelket, az idei eseményen bejelentett Kindle Serials pedig a századelőn még divatban lévő folytatásos regényt támasztja fel. Ennek nagy hagyománya volt az irodalomban, így jelentek meg Rejtő művei, Kosztolányi Esti Kornélja. Napjaink írójának ismét meglesz a lehetősége, hogy a tömegekhez szóljon heti rendszerességgel megjelenő folytatásos történetekben.

Olcsón adja fejlett tabletjét az Amazon

Az Amazon úgy lett az androidos táblagépek piacának meghatározó szereplője, hogy tulajdonképpen vett andoridos táblagépe nincs is. A Kindle Fire tablet szoftvere ugyan az Androidon alapul, ám a cég a felismerhetetlenségig átszabta, hogy általános célú táblagép helyett az Amazon által forgalmazott tartalmak fogyasztására szolgáló filmnéző, könyvolvasó eszköz legyen. A felhasználók közel egynegyede pedig úgy döntött az USA-ban, hogy ők beérik egy butább eszközzel, a Fire pedig slágerré vált.

Forrás: Amazon
A Kindle Fire HD táblagép hétcolos változatban

Bezos először a Fire közvetlen utódját mutatta be. A frissített Fire dupla mennyiségű memóriával, negyven százalékkal gyorsabb processzorral és nagyobb akkumulátorral rendelkezik. A készülék olcsóbb, mint a Google Nexus 7 tabletje, szeptember közepétől nettó 159 dolláros áron lehet majd megvásárolni, ez körülbelül 36 ezer forintnak felel meg.

Mindent visz a Fire nagytestvére

Az Amazon főnökének igazi nagy dobása azonban a 8.9 hüvelykes Full HD felbontású kijelzővel felszerelt Kindle Fire HD táblagép volt. Az 570 gramm tömegű táblagépbe tuningolt kijelző került: a tükröződéseket az érintőfelülettel való szoros összeépítésével csökkentették, a kijelző felülete pedig különösen nagy betekintési szöget tesz lehetővé. A Kindle Fire HD lelkét a Texas Instruments OMAP 4470-es processzora adja, amely több Windows RT táblagépben is megtalálható lesz. A processzor lényegesen gyorsabb, mint a Nexus 7-ben található Tegra 3 chip. A készülékben a táblagépekbe épített legprofibb wifi chip került, a hangkeltésről pedig Dolby technológiát használó sztereo hangszórók gondoskodnak.

Forrás: Amazon
Ugyanaz a hardver nagyobb képernyő mögött: a kilenc colos Fire HD

A memóriával spórolósan bánt az Amazon. Jeff Bezos ugyan hosszasan kárhoztatta a csupán csak 8 gigabájtot tartalmazó készülékeket - azaz a Fire HD összes versenytársát - majd bejelentette, hogy az új Kindle tabletben 16 gigabájtnyi tárhely lesz. A növekedés jelentős, de meglepőnek vagy forradalminak semmiképpen sem nevezhető. A Kindle Fire HD 7 hüvelykes kijelzővel szerelt verziója körülbelül 45 ezer forintnak megfelelő dollárba, a 8,9 hüvelykes verzió pedig nettó 67 ezer forint körüli összegbe fog kerülni az Egyesült Államokban. A táblagépet várhatóan hazánkban nem lehet megvásárolni, mert a használatához szükséges Amazon videotéka és zenebolt nem érhető el nálunk.

A Fire HD-nek létezik egy, az amerikai LTE hálózatokon használható legcsúcsabb modellje is, amihez havi 250 megabájt adatforgalom és 20 gigabájt internetes tárhely is jár havi ötven dollárért. Ennek a maximális felszereltségű táblagépnek 32 gigabájtnyi beépített memóriája van. A készülék egyetlen hátulütője, hogy pont annyiba kerül, mint az Apple iPad 3-as tabletje, ráadásul valószínűleg nem is lehetne itthon használni a 4G funkcióját.