Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Gombával verik Stradivarit

Vágólapra másolva!
Egy speciális eljárásnak köszönhetően úgy tudják kezelni a fát, hogy jobb hegedűt készítenek belőle, mint egy tradícionálisan legjobbnak tartott Stradivari.
Vágólapra másolva!

Két olyan gombafajt mutatott be egy svájci kutató Berlinben, amelyekkel a fát kezelve olyan vagy még jobb hegedű készíthető, mint egy Stradivari - olvasható a sciencedaily.com nevű tudományos oldalon. A gombákat Physisporinus vitreusnak és Xylaria longipesnek hívják, azért különlegesek, mert bizonyos szempontból ugyanazt a hatást fejtik ki, mint az átlagos gombák, viszont egy fontos dologban különböznek azoktól.

A Stradivari hegedűk többek között azért számítanak a legjobbnak, mert az olasz mester az 1645 és 1715 között nőtt fákat használta. Akkoriban hűvösek voltak a nyarak és hosszúak a telek, ami jelentősen használt a fák anyagának. Ilyenekről csak álmodnak.

Francis W. M. R. Schwarze által felfedezett gombák azonban úgy alakítják át a fa akusztikáját, mintha Stradivari korában nőtt volna: az anyag szerkezetét ritkítják, a hang fán belüli terjedési sebességét pedig gyorsítják. Az elsőre a normál gombák is képesek, azonban a sűrűség csökkentésével lelassítják a hangokat, ami kifejezetten rossz egy hegedű szemszögéből.

A kutató eljárásával kezelt fákból készült hegedűket 2009-ben vaktesztnek vetették alá, azaz hallás alapján kellett eldönteni, hogy egy új hangszerről van szó, vagy egy eredeti Stradivariról. Meglepetésre mint a szakmai zsűri, mind a hegedűművész azt hitte, hogy a Schwartze féle volt az 1711-es Stradivari.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről