Vágólapra másolva!
Rutinos használói technikai küzdősportként tekintenek az elektromos cigizésre, mivel sok bütyköléssel és bonyodalommal jár. Mégis egyre többen választják Magyarországon is, mert jóval olcsóbb és kevésbé káros, mint a füstölés hagyományos formája, az "analóg cigi".
Vágólapra másolva!

Az e-cigaretta sok tekintetben hasonlít hagyományos megfelelőjére, lehet szívni, füstöl, az ember érzi a torkában és a tüdejében, és gyártói szerint kevésbé káros az egészségre. Használata során ugyanis vízgőzt lélegzik be a felhasználó, nikotinnal vagy anélkül, ezt már mindenki maga döntheti el. Rengeteg változata van forgalomban, az ízvilág tekintetében is végtelen a skála, a különböző típusok azonban általában nem kompatibilisek egymással: például az általunk tesztelt e-cigihez egy benzinkútnál és három trafikban sem találtunk megfelelő feltöltőpatront. Az e-cigisek ezért információs hálózatot építenek, ahol mindenki megtalálhatja az általa keresett alkatrészt.

Fotó: Nagy Attila [origo]


Bonyolult műszer az elektronikus cigaretta

A high-tech cigaretta számos apró alkatrészből áll össze: külön akkumulátora, porlasztója, szipkája van, az égéstermékként szolgáló folyadékot pedig egy picike patronba kell betölteni. Az alkotóelemek mindegyike képes elromlani, beragadni, meghibásodni, ráadásul egy közepes gyakoriságú használónak naponta kell töltenie, tisztogatnia a szerkezetet, és nem telik el hét, hogy valamit ne kellene kicserélni benne - derül ki a veterán e-cigisek tapasztalataiból. Érdemes-e ennyit vesződni vele, képes-e pótolni a hagyományos dohányzás élményét?

"Jobb, mint a semmi, de nem pótolja hiánytalanul a valódi cigarettát. A nikotinéhséget csillapítja, és a rituálé részbeni, nem tökéletes illúzióját nyújtja. A legnagyobb kifogásom, hogy a patronok kicsit olyanok, mint a rágó: az ízélmény az elején nagyon intenzív, aztán ahogy fogy a patron, a végére fokozatosan ízét veszti. Mivel az elektromos cigi nem ég el, az ember hosszabban szívja, így alacsonyabb nikotinszintre érdemes belőni az egyébként megszokottnál. És legalább kettőt kell hordani magaddal, hogy ha egy lemerül, tudj cigizni" - osztotta meg az e-cigarettával szerzett tapasztalatait Weyer Balázs, az [origo] korábbi főszerkesztője.

Online fórumokon más véleményeket is találni az e-cigivel kapcsolatban. Egyesek szerint nagyon különbözik a hagyományostól, de jobb, és olyanok is vannak, aki szerint össze sem hasonlítható a két műfaj, ugyanis a nikotin teljes megvonása után egy új szenvedély kapui tárulnak ki az exdohányosok előtt.

Fotó: Nagy Attila [origo]

A márkás e-cigi nem robban

Nem használ a high-tech cigaretta népszerűségének az, hogy nemrég egy amerikai férfi szájában felrobbant egy ilyen kütyü, és az illető több fogát is kiverte, a nyelvének egy részét letépte. Dr. Nagy László villamosmérnök, az ipari akkumulátorokat gyártó EnerSys ügyvezető igazgatója az [origo] kérdésére elmondta, az elektromos cigarettának is megvannak a maga veszélyei, de a nemzetközileg elismert gyártók már csak teljesen biztonságos, bevizsgált termékeket dobnak piacra. Mivel az e-cigi akkumulátorában csupán egy cella van, a szakértő szerint nem túl bonyolult biztonságosat készíteni belőle. Nagy úgy véli, hogy a fogyasztók itthon is találkozhatnak olyan termékkel, amely nem biztonságos, ezért szerinte jobb, ha nem a kínai piacon vásárolnak maguknak high-tech cigarettát, bár a márkás eszközök is ebből az országból származnak.

Szabó Zsolt, az elektromos cigarettákat forgalmazó Joker Smoker cég ügyvezetője elmondta az [origo]-nak, hogy a nagyobb kereskedők csak nemzetközi biztonsági tanúsítvánnyal rendelkező termékeket árusítanak, ami garanciát jelent arra, hogy az eszköz nem fog felrobbanni vagy egyéb módon kárt okozni használójának. A forgalmazó cég vezetőjének tapasztalatai szerint egyre többen választják a hazai vásárlók között a nikotinmentes égésterméket használó típusokat. Bár még mindig a hagyományos cigaretta formáját mímelő modellek a legnépszerűbbek, már nagy számban adnak el más formájúakat is. Ezek egyáltalán nem hasonlítanak a hagyományos dohánytermékre, ám nagyobb kapacitású akkumulátoruk van, így csak néhány naponta igényelnek töltést, míg a hagyományos e-cigiket naponta csatlakoztatni kell a PC USB-portjához, a konnektorhoz vagy az autó szivargyújtójához a mellékelt adapterekkel.

A tüdőt kevésbé károsítja, de a függőséget nem szünteti meg

Az elmúlt évben több, nemzetközi orvosi szaklapokban megjelent kutatás is igazolta, hogy az e-cigaretták segíthetnek az erős dohányosoknak a leszokásban, az e-cigarettára áttérők napi nikotinadagja jelentősen csökkenhet. Arra nézve azonban, hogy népegészségügyi szempontból az e-cigaretta is veszélyes-e, csak a közelmúltban kezdődtek kutatások. A vizsgálatok célja a lehetséges egészségügyi kockázatok feltárása, valamint az e-cigaretta addikciós potenciáljának (azaz, hogy mennyire erős függőséget okoz) pontos meghatározása.

Fotó: Nagy Attila [origo]

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság (FDA) már tavaly októberben felhívta a figyelmet arra, hogy az e-cigaretták a bennük lévő káros vegyületek, többek között a nikotin révén függőséget okoznak, kipróbálásuk más dohánytermékek megízlelésére serkent, ami különösen gyermek-egészségügyi szempontból problémás. Az FDA azt is kifogásolta, hogy az e-cigaretta-gyártók megtévesztik vásárlóikat azzal, hogy reklámjaikban azt sugallják: az elektromos cigaretta alternatívát jelenthet a leszokást támogató termékekkel (nikotintapaszok, rágók, gyógyszerek) szemben. Az USA-ban 2011-ben már 2,5 millióan használtak e-cigit.

E-cigit sem lehet bárhol szívni

A kocsmákban, bevásárlóközpontokban és hasonló helyeken általában megengedett (vagy legalábbis még nem tiltott) az e-cigi használata, de a nem egyértelmű szabályozás miatt előfordulhatnak vitás helyzetek. A Budapest Aiportnál például az [origo]-nak elmondták, dacára annak, hogy az e-cigaretta használata során nem füstöt, hanem vízpárát termel, az utasszállító repülőkön és a reptéren sem szabad használni, bár a fedélzetre bárki felviheti elektromos cigarettáját akár a zsebében, akár a kézipoggyászban, nem fogják kidobatni vele az ellenőrzés során.

Mi a különbség a drága és az olcsó e-cigi között?

Az elektromos cigaretták ára ötezertől harmincezer forintig terjed. Alapmodellnek számít az e-Health TR502G típusú készülék, amelyhez egy háromszáz beszívás ("slukk") üzemidejű akkumulátor és tíz darab, egyenként mintegy háromszáz slukkra elegendő patron jár 4990 forintért. Minden csomagban megtalálható USB-s és szivargyújtóba applikálható töltőszett, a konnektorba való adaptert azonban külön kell megvenni.

Az egyik legfejlettebb modell a GreenTech G300-as, amelynek alapkészlete mintegy huszonötezer forintba kerül. A töltőkön kívül ez tartalmaz négy darab, a leírás szerint elromolhatatlan integrált patront és két akkumulátort. Az aksi és a patron ugyanolyan üzemidővel rendelkezik, mint az előző, olcsóbb készülék. A különböző elektromos cigaretták közti különbség tehát nem elsősorban teljesítményben - bár egy még drágább eszköz már valamivel tovább bírja egy feltöltéssel a füstölgést -, hanem méretben, súlyban és dizájnban van. A többség azt részesíti előnyben, ha minél könnyebb egy ilyen szerkezet, mert az e-cigizés annál inkább hasonlít a hagyományos dohányzásélményhez.

Mennyi pénzt lehet vele spórolni?

Az e-cigarettákban használatos akkumulátorok külön megvásárolva kettő és ötezer forint között mozognak, átlagos élettartamuk fél-egy év közé tehető. Az utántöltő patront folyamatosan vásárolnia kell a felhasználónak, mert egy-másfél doboz cigarettának megfelelő beszívásmennyiség mellett egy nap alatt elfogy az ebben lévő folyékony égésanyag. Ha azonban valaki eleve csak napi néhány szálat szívott, annál az elektromos cigi patronja is tovább kitart - bár a high-tech cigaretta sosem ég el, ezért az emberek hajlamosak hosszabb ideig elidőzni vele.

Típustól és ízesítéstől függően egy patron átlagosan ötszáz-hétszáz forintba kerül, ha viszont tízet vagy többet is hajlandó vásárolni valaki egyszerre, akár száz-százötven forintra is lemehet a patron ára, ami jóval olcsóbb egy doboz hagyományos cigarettánál.

A profi e-cigizők állandóan bütykölnek

Pár száz hazai felhasználó tömörül az e-cigarettások magyar internetes fórumán: bejegyzéseikből kiderül, hogy az e-cigi rendkívül bonyolult műfaj - sokan technikai küzdősportként aposztrofálják -, elkezdéséhez minden támogatást és segítséget meg kell adni az érdeklődőknek. Az elektromos dohányzás folyamatos bütyköléssel, kreatív problémamegoldással járó tevékenység. Több helyen is olvasható, hogy egyfajta hackelésként tekintenek a szerkezetek babrálására, amit az e-cigisek egyöntetűen érdekesebbnek tartanak a hagyományos cigaretta megszokott rituáléjánál.

Ugyanakkor e-cigiből is rengeteg típus van a piacon, és nem olyan egyszerű kitapasztalni, melyik passzol épp a használójához. A tapasztalatok szerint, mire az ember megtalálja a kedvére valót, százszor megfordul a fejében, hogy inkább hagyja az egészet, és visszaáll a hagyományos dohányárura.

A leszakadók megsegítése érdekében számtalan házi készítésű oktatóvideó és bejegyzés várja az érdeklődőket az e-cigi-fórumon. A high-tech dohányosok identitásképző topicja az e-cigi tíz parancsolata, amelynek egyik alapköve a következő: "Egy analógos véleményét mindig tiszteletben kell tartani az e-cigiről. Volt idő, hogy te is ugyanazt gondoltad róla. Mindig kínáld neki az alternatívát."