Androidos, windowsos okostelefont, netán iPhone-t talált a fa alatt? Megmutatjuk a legjobb applikációkat, amelyekre a mindennapokban szüksége lehet.

Az okostelefonok tudása a letölthető applikációk révén megsokszorozható. Egyik leghasznosabb szolgáltatásuk, hogy kiváltják a különálló GPS-t, és önmagukban alkalmasak műholdas navigációra.

Mit használjak navigációra?

Androidos készülékek esetén érdemes a Google Mapset, illetve annak gyalogos útvonaltervezésre is alkalmas, Navigáció nevű változatát használni. Ez a legolcsóbb mobilokon is gond nélkül működik: bár internetkapcsolat szükséges hozzájuk, nagyon kevés adatforgalmat generál, ha nem váltunk műholdképes nézetre. Hatalmas blamázs volt az Apple számára, hogy az idén saját térképalkalmazással rukkolt elő iPhone-ra: bár ez Magyarország esetében nem teljesen használhatatlan, érdemes helyette ugyancsak a Google megoldását választani.

Forrás: [origo]
A Google Maps mobilos verziója

Windows Phone 7-8 szoftverek esetén a Nokia készülékekhez saját navigáció jár, ami az autósok számára nagyon jó, közösségi közlekedésben azonban gyenge. Akinek nem Nokia gyártmányú windowsos készüléke van, annak az Egérút nevű ingyenes navigátort érdemes feltelepítenie (ez Androidra és iOS-re is elérhető). A magyar fejlesztésű szoftver a Google térképéhez hasonlóan dugók elkerülésében is segít. A Google térképét a windowsos telefonokon a gMaps nevű applikációval lehet elérni.

Mindig kéznél lévő menetrendek

Legyen szó a BKV, a MÁV vagy valamelyik busztársaság járatairól, a megállókban sokszor nincs feltüntetve a menetrend, vagy összefirkálják azt. Szerencsére a legfontosabb közlekedési cégek menetrendjeit az összes okostelefonos platformra el lehet érni. A nevével ellentétben nem csak busz-, hanem villamos-, troli-, metró- és hévjáratok adatbázisait tartalmazó Ittabusz.hu oldalait bármilyen mobilról el lehet érni. A fővárosi felhasználóknak a BPMenetrend nevű, Androidra, iOS-re, és WP-re is elérhető alkalmazás is jó választás lehet: ennek adatbázisa wifin is frissíthető, és útközben nem igényel internetelérést.

Forrás: [origo]
A BPMenetrendből megtudhatja, mikor jön a következő járat

A vidéki városok közül nem mindegyik ilyen szerencsés, iOS-re például csak a győri és a soproni buszmenetrend érhető el. Az androidosok szerencsésebbek, a menetrend keresőszóra miskolci, debreceni és szegedi appokat is találtunk.

A MÁV országos vasúti menetrendje minden platformra elérhető. Még az appokkal szerényebben felszerelt Windows Phone 8-ra is készült négy különböző verzió. Az ingyenes iMenetrend Apple készülékekre volt előbb elérhető, de mára már a windowsos telefonokra is letölthető. Előnye, hogy a vasút mellett a távolsági buszok is szerepelnek az adatbázisában. Androidos telefonokra a Menetrend Droid nevű alkalmazást ajánljuk a vasúti információkra vágyóknak.

Mivel olvassak híreket?

A magyar internetes portálok mindegyike, így az [origo] is elérhető külön applikációként az összes ismert mobilplatformra (Android, WP, iOS ). Híreket olvasni azonban nem csak a lapok saját appjain keresztül lehet.

Forrás: [origo]
A Flipboard jelenleg a legjobb hírolvasó app

A reggeli villamosozást a különböző hírforrásokból válogató, iOS-re és Androidra elérhető Flipboard teszi érdekesebbé. Ebbe ugyan alapesetben csak külföldi magazinok híreit lehet felvenni, de mivel képes lekérni a friss híreket a Google Olvasóból is, ezért akár kedvenc magyar hírportáljait is olvashatja ezen keresztül. A Flipboard kényelmes, mert a görgetés helyett lapozgatni lehet benne a hírek oldalait - már ha ezt az adott oldal hírcsatornája lehetővé teszi. A Google olvasóját használók számára a Feedly nevű applikáció lehet jó megoldás iOS-en és Androidon. Windows Phone-ra az előbbi két hírolvasó alkalmazás még nem érhető el, az ilyen készüléket használóknak a Flud nevű applikációval érdemes egy próbát tenniük.

Forrás: [origo]
Az [origo] időjárás-applikációja

Az aktuális időjárásról tájékoztató tucatnyi appból az [origo] saját időjárás-alkalmazását ajánljuk, amely egyaránt elérhető iOS-re és Androidra. Az alkalmazásban be lehet állítani, hogy mely területeket figyelje, és ha váratlan változás következik be, miről küldjön azonnali értesítést a telefon gazdájának. Az app nemcsak a hőmérsékletet írja ki, hanem radarképet is ad az előrejelzéshez. Windows Phone-ra ez az app nem érhető el, arra az Időkép ingyenes alkalmazást érdemes letölteni.

Hívás és üzenés a neten

Az SMS-t hatékonyan lehet kiváltani e-maillel, de a chatprogramok is kapóra jöhetnek az okostelefonon, különösen csúcsidőn belüli kommunikációhoz. Androidra és iOS-re egyaránt elérhető az IMO nevű csevegőprogram, amellyel minden ismert chathálózat elérhető a Facebooktól a Messengerig, Windows Phone-ra az IM+ ajánlható hasonló célra.

Forrás: [origo]
A Skype Windows Phone-os verziója

A wifin keresztüli nettelefonálásra is elég sok alternatíva létezik, a legnépszerűbbnek számító Skype és Viber szolgáltatások Androidra, iOS-re és Windows Phone-ra is letölthetők.

Kedvenc filmjei a zsebben

A Google saját YouTube-kliense egyelőre csak Androidra és iOS-re érhető el, a Windows Phone-ra létező Microsoft app elég fapados, a helyett a MetroTube nevű, külsős fejlesztésű programot ajánljuk.

Forrás: [origo]
Ha van wifi a közelben, mobilon is remek a YouTube

Akár egy olcsó okosmobilon is magával viheti bárki kedvenc filmjeit, ha vesz egy memóriakártyát, de a beépített lejátszók többnyire nem boldogulnak minden, internetről letölthető formátummal. Az androidosoknak az ingyenes verzióban is elérhető MX Playert, az iPhone-osoknak a fizetős, de olcsó GoodPlayert ajánljuk. Windows Phone-on egyelőre az elég sok fájllal elboldoguló beépített lejátszót lehet használni, külső fejlesztésű applikációból igazából nem találtunk jót. (Ha ön tud ilyet, írja meg nekünk!)

Amikor nincs kéznél a zseblámpa

A zseblámpával ellentétben a mobiltelefon általában ott van az emberek zsebében. Ezért praktikus, ha feltelepítünk a telefonra olyan zseblámpa-alkalmazást, amely telefontól függően a készülék villanójával vagy a képernyő háttérvilágításával tud fényt teremteni. Az ilyen appok ikonját célszerű a telefon főmenüjében elhelyezni. Androidra, iOS-re, és Windows Phone-ra is van ajánlatunk.

Forrás: [origo]
Zseblámpának is jó a legtöbb mobil

Elfelejtheti a sajtcédulát

Elfelejtheti a zsebből kieső papír cetliket, ha a jegyzeteit okostelefonon viszi magával. A legpraktikusabb, ha olyan megoldást választ, amely a PC-vel is szinkronizálható, így a laptopon megírt lista automatikusan megjelenik a telefonon is. A hosszabb szövegek transzportálásához a Catch Notes szolgáltatást vagy az Evernote alkalmazást ajánljuk Androidra és iOS-re, utóbbi WP-re is elérhető.

Forrás: [origo]
Akár a bevásárlólistát, akár a munkajegyzeteket elérheti high-tech módon

Ezek alkalmasak arra, hogy a gépen megírt bevásárlólistát, az interneten kikeresett bonyolult címet két kattintással áttöltsük a mindig nálunk levő telefonba. A felhőalapú jegyzetelők fordított esetben is praktikusabbak fapados társaiknál, amelyekkel csak a telefonra menthetünk jegyzeteket. Az útközben írt szövegeket rögtön meg lehet nyitni további szerkesztésre a számítógépen.

Takarékoskodni is segít az okostelefon

Amióta egy ügyetlenül felváltott ezerforintosból csak egy marék aprót adnak vissza - és itt jegyezzük meg, hogy a fém kétszáz forintos az apró - nagyon nehéz kézben tartani a pénzügyeket. Az iPhone-ra és androidos telefonokra is elérhető magyar fejlesztésű, Koin nevű alkalmazás ezt a problémát próbálja megoldani. Az alkalmazásba minden költést - a hatvanforintos presszókávét és a nagybevásárlást is - fel lehet vinni, és kategóriákba lehet rendezni.

Forrás: [origo]
Ha nem vagyunk restek használni, a Koin segít spórolni

Már ez elég ahhoz, hogy a hónap végén meg lehessen mondani, mennyi pénz ment el rezsire, mennyit ebédeltünk el, és mennyit költöttünk szórakozásra. Az egyes kiadásokat címkézni is lehet, így a készétel kategóriát is fel lehet bontani reggelire és ebédre, így könnyen kideríthető, hogy a nassolás viszi-e el a jövedelem nagyobb hányadát.