Mégsem kell majd internet az új Xboxhoz

XBox, One
Vágólapra másolva!
Visszakozik a Microsoft: mégsem kell majd internetkapcsolat az Xbox One használatához, a használt játékok csereberéjét sem korlátozzák, és a játékok kereskedelmét korlátozó régiókódok ötletét is elvetették Redmondban.
Vágólapra másolva!

A szoftvercég az E3 játékkiállításon jelentette be idén karácsonyra érkező új játékgépe, az Xbox One használhatóságának részleteit. Azzal, hogy a cég bejelentette, hogy az új konzolok csak 24 óránkénti internetes aktiválással lesznek használhatók, ráadásul a használt játékok sem feltétlenül működnek majd egy idegen gépben, a cég kivívta a játékosok haragját. A rivális Sony-nak a bejelentés magaslabda volt, a Playstation 4 bemutatásakor a gyártó hangsúlyozta, hogy saját terméke esetében nem tervez hasonló korlátozásokat, mivel az a játékélmény kárára menne.

Szerda este azonban a cég hivatalos blogján bejelentette, hogy a felháborodott reakciók láttán visszakozik, a tervezett korlátozások közül gyakorlatilag semmit nem fog bevezetni. Ez azt jelenti, hogy bár az Xbox One beüzemeléséhez kelleni fog internet, a konzolhoz Blu-ray lemezen megvásárolt játékok futtatása offline módon is lehetséges lesz minden megkötés nélkül.

Az Xbox One konzol a Kinect vezérlővel Forrás: Xbox One

A tervekkel ellentétben végül a lemezen megvett játékokat tulajdonosaik korlátozás nélkül elajándékozhatják, elcserélhetik, vagy kölcsönadhatják minden megkötés nélkül. Minden játék elérhető lesz letölthető verzióban is, ezeket is el lehet majd indítani offline módon - áll a blogon. Elvette a cég a kisebb földrajzi régiók egyedi árazásának betartatását elősegítő régiókódrendszer bevezetését is. Minden Xbox One játék futni fog minden Xbox One konzolon.

Az ilyen nagy mértékű visszakozás valószínűleg komoly presztízsveszteséget jelent, bár egyben azt is jelzi, hogy a cég számára nem teljesen érdektelen a számára bevételt termelő játékosok véleménye.