Leleplezi a zugivót a fogba épített wifi

wifis fog szenzor
Vágólapra másolva!
Az étkezési és dohányzási szokásokat vizsgáló szenzor segíthet hamarosan leleplezni az egészségüket károsító pácienseket.
Vágólapra másolva!

A Tajvani Nemzeti Egyetem kutatói egy olyan apró szenzor prototípusát fejlesztették ki, amely viselőjének étkezési, dohányzási vagy italozási szokásairól tud pontos statisztikákat készíteni. Az érzékelő olyan kicsi, hogy egy fogkoronába, két fog közé, vagy egy műfogsorba is be lehet építeni, bár alkalmazásának biztonságosságát még tesztelni kell.

A parányi szenzor még nem tud akkumulátorról működni Forrás: National Taiwan University

A szenzor prototípusa még külső áramforrást használ, ami gyakorlati alkalmazását megakadályozza, ám már dolgoznak a megfelelően kis méretű akkumulátor elkészítésén. Az érzékelőt a fogtömésekhez hasonlóan stabilan kell rögzíteni a szájban, nehogy kiessen, és viselője lenyelje azt.

Az első tesztek alapján a szenzor 94 százalékos hatékonysággal képes meghatározni azt, hogy viselője, eszik, iszik, köhög, cigarettázik, iszik vagy esetleg csak egy nagyot sóhajt. A begyűjtött adatokat wifin keresztül tudja egy külső egységnek továbbítani, amelyről aztán az orvosok is megismerhetik a páciens szokásait. A folyamatosan a szájban lévő szenzort viselők nem tudják letagadni, ha stikában étkeztek, alkoholt ittak, vagy cigarettáztak, ugyanakkor a kütyü egyben igazolni is tudja azt, ha betartották az orvos által előírt étrendet vagy életmódot.

Kicsit még kiáll, de elfér egy fogban a szenzor Forrás: National Taiwan University

A kutatók szerint a szenzor fogorvosok munkáját is segítheti, például például a fogukat csikorgató páciensek vizsgálatában.