Hétmillió dollárt kaptak a Google ellen lázadók

cyanogenmod csomag
Vágólapra másolva!
Komoly, hétmillió dolláros befektetéshez jutott a CyanogenMod nevű, Android-alapú operációs rendszer. A nyolcmillió felhasználóval rendelkező rendszertől azt várják, hogy megelőzze a Blackberryt és a Windows Phone 8-at.
Vágólapra másolva!

A nyolcmillió felhasználóval rendelkező CyanogenModtól várják, hogy a harmadik legfontosabb mobilszoftverré váljon. A nyílt forráskódú, ingyen letölthető programot fejlesztő csapat hétmillió dollárnyi tőkét kapott két befektetőtől.

A CyanogenMod fejlesztését 2009-ben kezdte meg Steve Kondik egy JF nevű hacker munkájára alapozva. A szoftvert kezdetben csak a T-Mobile G1 okostelefonra lehetett feltelepíteni. Mára az operációs rendszert száznál is több készülékre lehet letölteni, amelyek között nemcsak okostelefon, hanem táblagép és médialejátszó is akad.

A harmadik helyért folyik a verseny

Az okosmobilok oprendszerében egyértelmű, hogy ki az első két versenyző. Az Androidnak a telefongyártók által testre szabott, ám alapvetően Google-szolgáltatásokra támaszkodó verziói, valamint az Apple által fejlesztett iPhone jövője biztos. Az egyre nagyobb bajba kerülő Blackberry és a Microsoft minden erőlködése ellenére sem igazán népszerű Windows Phone 8 azonban megelőzhető.

Saját mobilt és szolgáltatásokat ígér a CyanogenMod Forrás: Facebook/CyanogenMod

A befektetői pénzből új fejlesztőket toborzott a csapat. Az első újdonság, amit kiadnak, egy olyan telepítő lesz, amivel bárki lecserélheti a telefonján futó Androidot a CyanogenModra. Ez várhatóan heteken belül letölthetővé válik. Nagyobb falat lesz a rendszer átszabása. Kondik szerint az Android mostani állapotában arra való, hogy az emberek minél több appot vásároljanak. Olyan rendszert akarnak építeni, amely használhatóbb, jobban kiszolgálja a telefon tulajdonosát.

Pénz van benne, de konfliktust is ígér

Kondik csak utalt arra, hogy az ingyenes rendszerrel hogyan terveznek pénzt keresni. Valószínűleg fizetős szolgáltatásokat indítanak, például online mentési lehetőséget, vagy a telefon távoli megtalálását és letiltását lehetővé tevő biztonsági szolgáltatást. Egy mobilgyártóval már megegyeztek, hogy az ő szoftverükkel szállítson készülékeket, de még nem hozták nyilvánosságra, hogy melyikkel.

Négy év alatt gyűlt nyolcmilliós felhasználói kör a Cyanogen mögé Forrás: Flickr/Johan Larsson

A csoport előtt áll még legalább két nagy konfliktus is. Nem biztos, hogy a Google jó szemmel fogja nézni, hogy az Androidra építő kis cég felhasználókat próbál elszipkázni tőle. Korábban egyszer már indult pert a CyanogenMod ellen, hogy az ne csomagolja a rendszerrel a Gmailt és a többi Google-szoftvert. Emellett a csoportnak a mobilszolgáltatókat is meg kell győznie, hogy a szabad, a felhasználó által könnyen átszabható szoftver az ő érdeküket is szolgálja.

Ha nem akar lemaradni az ilyen hírekről, kövesse a Techbázist a Facebookon is!