Csak robotok használják az új webet

Vágólapra másolva!
A RoboEarthön keresztül kizárólag gépek kommunikálhatnak egymással. Egyelőre négy robot teszteli.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió által finanszírozott RoboEarth, vagyis robotföld projekt egy kifejezetten robotok számára optimalizált world wide web létrehozását célozta. A rendszert egyelőre négy darab egészségügyi robot használja arra, hogy információt cseréljen egymással.

A BBC beszámolója szerint a robotok webje a holland Eindhoven Műszaki Egyetemen működik. Itt egy szobában egy olyan kórházi szobát rendeztek be, amelyben négy beteggondozó robot működését tesztelik, amelyek etetni és itatni tudják az ágyban fekvő embereket.

A robotok a webes adatbázist egy központi agyként fogják használni, amelybe mindegyikük rögzíthet a szenzoraival begyűjtött információkat, amelyek gyakorlatilag ismeretnek, tapasztalatnak számítanak. Például ha az egyik robot bejárt egy helyiséget, és letapogatta azt szenzoraival, a közös adatbázisban elérhetővé válik annak digitális térképe, így társai is eligazodnak abban. Ha a helyiség elrendezése megváltozik, és ezt egy robot érzékeli, arról azonnal értesül a többi gép is.

Hasonló ismeret lehet például egy olyan feladat végrehajtása, mint például egy gyógyszeresüveg kinyitása. Ha ennek módjára egy robot rájön, vagy a képességet beprogramozzák, a közös agyban ismereteit társaival is megosztja. A központi gépagy alkalmazásával csökkenthető a robotok saját vezérlőkomputereinek terhelése is, mivel a számítások jelentős részét nem a gépeknek kell elvégezniük.