Hétfőn indul a gyerekbarát YouTube

youtube gyerekbarát kids
Vágólapra másolva!
A videómegosztót így a 13 évesnél fiatalabb korosztály is biztonságosan használhatja.
Vágólapra másolva!

Hétfőtől elindul a YouTube gyerekbarát változata - egyelőre csak androidos mobilkészülékeken és az Egyesült Államokban. Így a 13 évesnél fiatalabbak igényeinek megfelelően, biztonságosan tudják használni a videomegosztót.

A YouTube Kids app hétfőn debütál Forrás: YouTube

Hogy ez a gyakorlatban pontosan mit jelent, még nem lehet tudni. A videomegosztó kinézete biztosan változik, de az elérhető adatokat is szabályoznák a YouTube Kids appon belül. "Most a kislányom ha beüti a keresőbe hogy 'vonatok', remélve, majd a Thomas gőzmozdony rajzfilmsorozatról kap találatokat, az Amtrak amerikai vasúttársaságról fog információkat látni" - magyarázta Pavni Diwanji, a cég fejlesztőmérnöke.

Rengeteg listát és oldalt hoznak létre a gyerekeknek Forrás: Google

A megfelelő tartalom érdekében olyan partnerekkel léptek együttműködésre, mint a főleg Amerikában ismert Jim Henson TV, a DreamWorks, a National Geographic és egy sor híres YouTube-csatorna tulajdonos. Emellett olyan oldalakat és listákat is összeállítanak a gyerekeknek, ahol könnyebben meg tudják találni kedvenc meséiket, dalokat, vagy oktató, játékos fejlesztő előadásokat nézhetnek meg.

"A szülők azt kérdezgették, hogy tesszük jobb hellyé a YouTube-ot a gyermekeink számára. A nézettség ugyanis évről évre 50 százalékkal nő, a családi csatornák esetében a növekedés 200 százalékos" - mondta Simrit Ben-Jér, a projekt felelőse.

A szándék kettős

A megoldás a szülőknek nagyobb teret biztosítana, hogy felügyeljék, ellenőrizzék és akár korlátozzák, hogy mit csinál a gyerek az interneten, így ők is biztonságosabban tudnak szörfölni. Másrészt így a gyerekek előbb megtanulnák és elkezdenék használni a YouTube szolgáltatásait is.

Egyelőre nem tudni, hogy a felelületen megjelennének-e hirdetések. Ha igen, bővülne a fogyasztói kör, akiknek akár reklámokat tud megjeleníteni.

A gyerekek is biztonságosan tudják használni a Google termékeit Forrás: AFP/Ahmad Gharabli

A Google tavaly márciusban jelezte először, hogy gyerekbarát változatot készít szolgáltatásaihoz, első körben a legnépszerűbb termékeiből: a kereső, a Chrome böngésző és a YouTube videomegosztó kapna új verziót - ezeket fokozatosan vezetik be idén.