Egy új légitérkép segíti az amatőr drónpilótákat

drón uav mezőgazdaság
TO GO WITH AFP STORY BY LAURENT ABADIE A photo taken on September 9, 2014 shows a drone flying over vineyards of the Pape Clement castle, belonging to Bordeaux winemaker Bernard Magrez in the soutwestern French town of Pessac. Magrez is the first winemaker to have bought last February a drone equipped with a infrared camera to determine the optimal maturity of the domain's grapes and thus harvest them at different times. AFP PHOTO JEAN PIERRE MULLER.
Vágólapra másolva!
Katonai pilóták készítették azt az új légitérképet, amely nem csak azt mutatja, hol lehet reptetni drónt, de azt is, éppen hol repkednek robotkopterek. A fejlesztés segíthet elkerülni a baleseteket.
Vágólapra másolva!

Egyre több drón lepi el az eget, a katonai használatban lévő pilóta nélküli repülőgépek mellett megjelentek az amatőr, hobbi szerkezetek is. Alig lehet követni, hogy hol, milyen szabályozás vonatkozik a drónokra, ha egyáltalán van ilyen, de arra már végképp nem lehet felkészülni, hogy a drónunk ne találkozzon szembe egy másikkal reptetés közben.

Valós időben mutatja, hol van drón

Éppen ezért hozták létre a Botlink felhő alapú szolgáltatást profi és katonai drónpilóták. Az app nem csak azt mondja meg, hol repülhetnek, és hol nem az apró robotrepülők, de légitérképen valós időben mutatja, merre szállnak a drónok,

így elkerülve egy esetleges összeütközést, balesetet.

A biztonságos közlekedés érdekében az egymáshoz közel lévő pilóták akár szöveges és hangüzeneteket is válthatnak egymással, hogy biztos ne legyen baj.

Az észak-dakotai csapat célja az volt, hogy még aki nem tudja értelmezni a bonyolult légijelzéseket, az is átlássa, a légtér alsó felén, az Egyesült Államokban engedélyezett 150 méteres magasság alatt mely területeken lehet reptetni drónt.

Merre is repülhetünk a drónnal? Forrás: AFP/Jean Pierre Muller

Ebben segít egyébként az Airmap is, illetve az amerikai légügyi hatóság (FAA) B4UFLY mobilalkalmazása, amelyet 430 ezer dollárból (116 millió forintból) fejlesztenek. Utóbbi egyszerre szolgál dróntérképként, küld riasztásokat a felhasználóknak, illetve akár útvonalat is tervezhetünk vele, mielőtt fellőjük a robotkoptert a levegőbe.

Kihívás elé állítja a jogalkotókat

Világszerte több mint 1700 különféle típusú drónt lehet vásárolni, és sokan építenek saját maguk távirányítós repülő szerkezetet, így a készülékek használatának szabályozása komoly kihívások elé állítja a jogalkotókat.

Az Európai Bizottság célja, hogy 2016-tól fokozatosan a polgári légtérbe integrálja ezeket a járműveket, de egyelőre sem az EU, sem pedig Magyarország nem rendelkezik minden kérdésre kiterjedő, részletes szabályozással.