Egy francia adatbiztonsági civil szervezet követeli a Google-től, hogy egyes linkeket ne jelenítsen meg a keresőmotorján. A keresőcég szerint a franciáknak ehhez nincs joga.

A Google hivatalosan sem hajlandó teljesíteni annak a francia adatvédelmi szervnek (CNIL) a kérését, amely az európai felejtés jogát Amerikára is kiterjesztené.

A keresőcég ellenállására két hónap múlva reagálnak a franciák. Amennyiben nem egyezik meg a két fél, úgy a Google komoly szankciók elé nézhet Európában.

Mindent elfelejthet

Egy 2014-es Európai Bíróság által hozott döntésértelmében az európai uniós polgárok megkérhetik a Google-t, hogy bizonyos linkeket ne jelenítsen meg a keresési eredmények között. Ha az adott kérélmet jogosnak ítélik, azaz a szóban forgó linkek irrelevánsak vagy idejétmúltak, a Google Európában valóban nem jeleníti meg azokat többé. Az európai keresések 95 százaléka helyi szervereken történik. 

A CNIL azonban azt szeretné, ha az ilyen linkeket a cég sehol sem jelenítené meg, azaz az amerikai Google sem dobná ki a nemkívánatos találatokat. A szervezet korábban tizenöt napos ultimátumot adott a Google-nek, hogy teljesítse a kérést, ez azonban régen lejárt.

A cég arra hivatkozik, hogy az Európai  Bíróságnak nincs joghatósága ilyet kérni, a döntéseik nem vonatkoznak a világ minden területére. 

A közelmúltban az Európai Unió már többször nekiment a Google-nek. Legutóbb monopólium-törekvésekkel vádolták, 16 milliárd forintos büntetés terhe mellett.