A magyar okoskocka ismét lekörözi a legót

Lego Sbrick startup interju
Lego, Sbrick, startup
Vágólapra másolva!
Legutóbb két éve írtunk arról a hazai fejlesztőcsapatról, akik a motorizált legókészletek elavult távirányítóinál fejlettebb megoldást terveztek a dán építőjáték mellé, és szedték össze a gyártásra a pénzt a közösség erejével. A sikeres projekt után a csapat nem ült a babérjain: az idei karácsonyra a korábbinál jóval fejlettebb verzióval készülnek. Mi már láttuk életre kelni a szetteket!
Vágólapra másolva!

Az SBrick története egészen 2013-ig nyúlik vissza, hiszen az okoskocka mögött álló Vengit ügyvezetője, Pásztor Lénárd ekkor kapott karácsonyra egy legódarut, aminek a távirányításával egyáltalán nem volt megelégedve.

Ez adta az ötletet, hogy a cég ekkor már létező online távvezérlő rendszerét felhasználva építsenek egy, a Legóénál jóval szofisztikáltabb megoldást.

A kezdetek

Az SBrick terve 2014 nyarán került fel a Kickstarterre, és azonnal felkeltette az építőjátékkal komolyan foglalkozó felhasználók érdeklődését. A legóval teljesen kompatibilis okoskocka

  • könnyedén beépíthető bármilyen gyári vagy saját építésű szettbe,
  • összekapcsolható a hivatalos elektromos kiegészítőkkel, és
  • a beépített bluetoothos lapkának köszönhetően a különböző funkciók a legtöbb okoseszközről (iOS, Android, Windows Phone), vagy akár az internetről is vezérelhetők.

Hogy miért jobb ez, mint a Lego saját távirányítója?

Mert a dánok megoldása még mindig az infravörös technológiát használja, ami szabad téren, erős fényben veszít a hatékonyságából, a hatótávja alig pár méter, és az sem mindegy, hogy a vevőegységet hova építjük, hiszen a vevő és fogadó egységnek „látnia” kell egymást.

Ezzel szemben az SBrick rádióhullámokkal kommunikál, így bárhová elrejthető, 50 méterig garantáltan működik, ráadásul a napfény sem zavar be a vezérlésbe.

Az SBrick kontrollerével sokkal finomabb mozgásokat lehet összehozni, mint a gyári irányítóval, sőt

az okoskocka még a motorokban lévő erőt is jobban kihasználja, mint a Lego.

Az SBrick tökéletesen passzol a legókockákhoz, a belsejében pedig egy bluetoothos lapka végzi el a legfontosabb feladatokat Forrás: SBrick

Egy okoskockán négy port található, ami négy vezérelhető funkciót (LED-ek, motorok) jelent, így 16 SBrick használatával akár 64 funkciót is kezelhetünk egyetlen eszközről.

A virtuális távirányítót ráadásul mi magunk tervezhetjük meg egy webes felület segítségével.

A 2014-es Kickstarter-kampány sikerrel zárult, azóta 20 000 okoskocka kelt el világszerte, a Legónak sem volt kifogása a termék ellen, a csapat pedig október elején elindította legújabb projektjét.

Ismét a közösségi finanszírozást igénybe véve kívánják piacra dobni a termékük továbbfejlesztett változatát, az SBrick Plust, ami minden eddiginél több lehetőséget biztosít a távirányítás és programozás terén.

Nem csak egy kis plusz

Az SBrick Plus külalakjában szinte semmiben nem különbözik az elődjétől, szintén használható távirányításra, viszont ez a kocka már együttműködik a Lego által forgalmazott WeDo 1.0 kiegészítőivel (távolság- és dőlésszenzor), több nyelvet használva programozhatjuk, sőt egy adapternek köszönhetően összeköthető a Mindstorms NTX és EV3 készletek érzékelőivel is.

Az SBrick Plus külsőre ugyanúgy fest, mint az elődje, de ez már programozható, és kezeli a képen látható Lego szenzorokat is Fotó: Hirling Bálint - Origo

Ez a Lego termékekben kevésbé jártas felhasználóknak ugyan nem mond sokat, pedig komoly dologról van szó, hiszen az SBrick Plus az első olyan platform, amelynek segítségével egyetlen eszközről vezérelhetjük a dán cég Education és Technics Power Functions termékcsaládjának részegységeit –

erre még a gyártó Legónak sincs saját megoldása.

Hogy ez mit jelent a kockákkal foglalkozó felhasználók számára? A csapat bázisán ebből is kaptunk egy kis ízelítőt, ugyanis az SBrick Plusból már létezik prototípus, amit a legórajongó fejlesztők bele is építettek egy módosított Lego 42025-ös Technics készletbe.

Az átépített készletben már ott van az SBrick Plus prototípusa, a telefonon pedig látszik az irányítófelület Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az okoskockával és érzékelőkkel felszerelt gép a levegőbe emelve magától húzta be a futóműveit (és nyitotta ki őket a talajhoz közeledve), illetve ha megdöntöttük a levegőben, akkor a szárny egyes részei az iránynak megfelelően kezdtek el mozogni.

És ez még nem minden, hiszen az okoskockának hála távirányítással bekapcsolható a gép két légcsavarja, sőt az SBrick Plusszal és némi programozással még az is megoldható, hogy a mozgást érzékelve a hajtóművek maguktól induljanak be, majd a nyugalmi állapotot érzékelve szintén maguktól álljanak le.

A szerkezetek szinte bármilyen okoseszközről irányíthatóak egy app segítségével, amihez a kezelőfelületet magunk rakhatjuk össze egy webes felületen Fotó: Hirling Bálint - Origo

És ez csak egyetlen felhasználási mód, lényegében a jéghegy csúcsa. A legóból vonatos terepasztalt építők például önműködő szisztémát hozhatnak össze az SBrick és az SBrick Plus, továbbá az érzékelők használatával. A vasútállomáson magától áll meg a szerelvény, a vonat érkezésekor pedig önállóan csukódnak le a sorompók.

A lehetőségek lényegében végtelenek, csak az építők fantáziáján múlik, hogy miképp aknázzák ki az okoskockában rejlő potenciált. Még az is lehet, hogy

Elon Muskot megelőzve legóból épül majd a világ első, teljesen önvezérlő autója.

Nem csak a nagyok játéka

Az SBrick elsősorban azokat szólította meg, akik szerették volna a lehető leghatékonyabban irányítani a motorizált építményeiket, az SBrick Plus viszont már egy jóval szélesebb közönséget céloz meg.

Egyrészt még több lehetőséget biztosít azoknak, akik szeretik a komplex és mozgatható szerkezeteket, másrészt kiváló eszköz arra, hogy

felkeltse a fiatalabbak érdeklődését a programozás iránt

– akár otthon, akár oktatási intézmények keretein belül.

Az SBrick Plus az első kütyü, ami támogatja az Apple kifejezetten oktatási célokra létrehozott Swift Playground programnyelvét is, kompatibilis a hihetetlenül elterjedt, szintén a fiatalokat célzó, objektumokkal dolgozó Scratch-csel, a tapasztaltabb felhasználók pedig a JavaScript használatával programozhatják az okoskockát.

Az SBrick Plus együttműködik a Lego minden motorjával és érzékelőjével, és több nyelven is programozható Forrás: SBrick / Vengit

Az SBrick mögött álló csapat ráadásul nemcsak a kockát biztosítja a kezdők számára, de leckékkel és építési útmutatókkal is kiegészítették a fejlesztésüket, így a gyerkőcök magukban, vagy akár szülői segítséggel is elsajátíthatják a programozás alapjait, fejleszthetik és kiélhetik kreativitásukat, miközben

életre keltik a legóból épített szerkezeteiket.

Ismét hatalmas siker

2014-ben az SBrick a Kickstarternek köszönhetően vált valósággá, az SBrick Plus pedig még az elődjénél is nagyobb siker, hiszen a fejlesztők 50 000 dollár (14,1 millió Ft) összegyűjtését tűzték ki célul, ami egy hét alatt sikerült.

Az SBrick Plus nemcsak kisebb, mint az EV3 programozható modulja, de sokkal több lehetőséget nyújt, mint a Lego saját megoldása Fotó: Hirling Bálint - Origo

A végösszeg viszont ennél sokkal több lesz, hiszen egészen november 6-ig lehet „előrendelni” a csapat által kínált különféle csomagokat: a továbbfejlesztett verzió ára 59 dollár, azaz közel 17 ezer forint. A cikk írásakor is pörgött a számláló, már 70 000 dollár, azaz húszmillió forint felett jár a gyűjtés.

Ez többek között azt is jelenti, hogy

aki megelőlegezte a bizalmat az okoskockának, az karácsonykor már beteheti a fa alá.

És a történet itt még nem ér véget, hiszen a csapat tervei között szerepel egy, a Lego megoldásánál szintén fejlettebb multicolor LED készítése, továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy az SBrickben rejlő technika nemcsak a dán építőjáték kiegészítőit képes vezérelni, hanem bármilyen elektronikai eszközt a mosógéptől kezdve a hűtőn át szinte bármiig, ami manapság beleesik az IoT-eszközök kategóriájába – azaz a hálózatra kötött, okosgépek közé.

A Vengit csapatának (Mark Bollobas, Misik Tamás, Pásztor Lénárd) még vannak tervei, és nem állnak meg a legónál Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az okoskocka mögött álló Vengit korábban olyan hazai startupok terjeszkedését segítette, mint a Ustream és a Prezi. Az idei Las Vegas-i CES-en két nagyobb cég is érdeklődött az okoskocka lelkét adó technológia iránt, így nincs kizárva, hogy a jövőben nemcsak az SBrick kapcsán hallunk majd a magyar cégről.