Minden felhasználót érintő változások a Gmailben

2016.02.11. 11:31

Két új biztonsági funkcióval gazdagodik a legnépszerűbb levelezőrendszer, a módosítások minden felhasználót érintenek.

Változásokat vezettek be a Gmail rendszerében. A Google ugyan már jó ideje támogatja az e-mail üzenetek TLS protokollal küldését (ez gátolja meg, hogy illetéktelenek kutakodjanak az üzenetekben), ezt a biztonsági megoldást nem minden másik e-mail szolgáltató támogatja.

Így mi hiába küldünk ilyen üzeneteket, ha a fogadó fél azokat nem ezen protokoll szerint kezeli - az végül nem lesz megfelelően titkosított. 

A Gmail egyik új biztonsági funkciója erre kínál megoldást: mostantól ha a levelező úgy tapasztalja, hogy levelünk címzettje nem biztonságos szolgáltatóval van kapcsolatban, egy kinyitott piros lakattal jelzi, hogy az üzenet nem megfelelően titkosított.

Így jelzi a rendszer, ha a címzett nem használ megfelelő titkosítástForrás: Google

Nem csak az elküldött, de a beérkező e-mailek esetén is szigorúbban szűr a rendszer. Amennyiben a küldő nem hitelesített, profilkép helyett egy piros kérdőjelet látunk majd a neve mellett, ezzel jelezve azt, hogy bizonytalan, vagy kártékony forrásból származik a levél.

Balra a hitelesített, jobbra a nem hitelesített feladó.Forrás: Google

A Google szeretné, ha minél többen felfigyelnének az új biztonsági megoldásokra, és bár kiemelik, hogy nem minden hitelesítetlen forrás veszélyes, érdemes azokat fokozott óvatossággal kezelni.

Még több Google