Észszerűbbé válhat a memória és az SSD ára

g.skill trident z rgb ddr4 rendszermemória ram dram
G.SKILL Trident Z RGB Series DDR4 rendszermemória
Vágólapra másolva!
Árfixálás miatt vizsgálódik Kínai Nemzeti Fejlesztési- és Reform Bizottság.
Vágólapra másolva!

Lassan már két éve folyamatosan növekszik a PC-kben és mobileszközökben is használt memóriachipek és háttértárak ára, a gyártók szerint a DRAM és a NAND chipek piacán is jelentős piaci túlkereslet alakult ki. Ipari források és piaci elemzők jelenleg azt jósolják, hogy a trend 2019-ben is folytatódhat, hiszen az ellátásbeli probléma csak a termelés mennyiségének drasztikus emelésével orvosolható, ahhoz viszont új gyárakat kell építeni. Addig is a chipgyártók elképesztő árakon tudják értékesíteni a termékeiket, a Micron bevétele például 91 százalékos bővüléssel 20,32 milliárd dollára emelkedett a 2017-es pénzügyi évben.

A kép csak illusztráció Forrás: G.SKILL

Egyszer persze minden jónak vége szakad. A Kínai Nemzeti Fejlesztési- és Reform Bizottság a China Daily napilapon keresztül közölte, hogy nem kerülte el a figyelmét a memóriachipek árának szárnyalása, sőt: egy ideje szoros figyelemmel követi az eseményeket, nehogy árfixálásból fakadó problémák sújthassák az érintett szektorokat.

Jelenleg négy vállalat gyártja a memóriachipek oroszlánrészét: az SK Hynix, a Micron, a Toshiba, és a Samsung.

A hírek szerint a Samsung már folytatott előzetes egyeztetéseket az esetleges árfixálás ügyében a Kínai Nemzeti Fejlesztési- és Reform Bizottsággal, azonban gyakorlati lépéseket egyelőre nem tett a hatóság, jelenleg csak vizsgálja az említett vállalatok árképzésének racionalitását.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!