Paradicsomszedő robotot fejlesztett a Panasonic

panasonic paradicsom robot
A Panasonic paradicsomszedő robotja
Vágólapra másolva!
Van még mit reszelni rajta, egyelőre nem kell rettegniük az idénymunkásoknak.
Vágólapra másolva!

Hosszú évek óta folyik a csapból, hogy a robotok hamarosan el fogják venni az egyszerűbb munkákat végzők megélhetését. A probléma pusztán annyi ezzel az elmélettel, hogy jelenleg még a legfejlettebb robotok is csak rendkívül kontrollált körülmények között képesek hatékonyan dolgozni, amit elég jól demonstrál a Panasonic paradicsomszedő gépe is.

A Panasonic paradicsomszedő robotja Forrás: Nikkei

A robot képfeldolgozással és távolságmérő szenzorokkal azonosítja be az érett zöldségeket, majd mesterséges intelligencia használatával tervezi meg a levágásukhoz szükséges mozdulatokat. A japán gyártó sajtósainak állítása szerint emberi hatékonysággal tud dolgozni, ami azt jelenti, hogy percenként tíz darab paradicsomot is képes leszüretelni. A lenti videón mondjuk sikerült az utolsót elejtenie, az pedig nem világos, hogy képes-e felszedni.

Eléggé úgy tűnik, hogy a robot – némi fejlesztés után – legfeljebb olyan üvegházakban működhet majd megfelelően, amelyeket már alapvetően a képességeit és a lehetőségeit figyelembe véve alakítottak ki. A szabad földön termesztett paradicsomok leszedése esetén nagyon nehéz volna megbízhatóan megoldani a mobilitást és a hatékonyságot.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!