Akár 50 millió Facebook oldalt is feltörhettek

tech_nevek
A Facebook, vagyis az "arckönyv" nevének megfejtése is egészen egyszerű: így hívták az egyetemi campusokon a diák nyilvántartását.
Vágólapra másolva!
Hatalmas hackertámádás áldozata lett a Facebook, akár 50 millió felhasználó személyes oldala is érintett lehet benne - írja az Independent.
Vágólapra másolva!

A Facebook szerint egy biztonsági rés miatt a hackerek bejelentkezhetnek mások helyett, és megnézhetik azok privát adatait. A cég elnézést kért, hogy ez megtörténhetett.

A "Megtekintés, mint" funkció okozta a problémát,

ahol az ember meg tudja nézni, hogy mások, hogyan látják az ő profilját. Ezt kihasználva a hackerek ellophatják azt a "hozzáférési tokent", ami biztosítja a profilt, majd ezekkel beléphetnek a profilokba - közölte a Facebook.

Forrás: Quartz

A cég már kedden észlelte a hibát,

de csak most kezdte meg annak kivizsgálását. Azt mondták jelenleg nem tudják megmondani, hogy mi okozza a biztonsági hibát, és hogyan használták azt ki. Nem tudják megmondani, hogy ki áll e mögött.

A Facebook nyomozást folytat, így valószínűleg mindenkit tájékoztatni fognak, akiknek a fiókját megtámadták. De bárki leellenőrizheti, hogy a fiókja felett nem vette e át valaki a hatalmat, és bár a jelszavak sűrű változtatása jó módszer, de ebben az esetben ez nem hatásos.

A cég azt mondja, hogy a rendőrséget tájékoztatták a támadásról, és hibát megszűntették, ugyanis

teljen kikapcsolták a "Megtekintés mint" funkciót,

és helyreállították a biztonsági kódokat, így megszüntették problémát.

A javításnak köszönhető, hogy nagyjából 90 millió felhasználót kiléptettek pénteken a Facebook oldaláról.

Nekik újra be kell jelentkezni. A 90 millióból 50 millió felhasználó érintett a támadásban, a további 40 milliót pedig csak biztonságból léptettek ki.

Guy Rosen a cég termékmenedzsere azt nyilatkozta, hogy a nyomozás még az elején tart, így nem tudják, hogy a heckelések alkalmával történtek-e visszaélések.