Az előző gazdája 24 évvel ezelőtt regisztrálta a domaint.

Megdöbbentő webcímekre lehetett lecsapni az internet hőskorában, a Franciaországban született, de az Egyesült Államokban élő Jean-Noël Frydman még 1994-ben simán képes volt beregisztrálni a france.com webcímet. Komplett üzletet épített aköré, hogy információkat nyújtott rajta a franciák és a Franciaország iránt érdeklődőknek, továbbá a franciául beszélő nemzetközi közösségnek. Az elmúlt bő húsz évben még a francia Külügyminisztériummal is többször együttműködött.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Malte Christians

Éppen ezért is óriási meglepetésként érte, hogy 2015-ben a francia Külügyminisztérium beperelte Franciaországban. A hivatal állítása szerint

a domaincíme sérti a védjegyekkel kapcsolatos helyi törvényeket.

A bíróság 2017-ben a Külügyminisztériumnak adott igazat, így elrendelte a domain elkobzását. A domaincímet kezelő amerikai web.com idén márciusban Frydman értesítése nélkül átadta a webcímet a francia Külügyminisztériumnak. Azóta a domain Franciaország hivatalos turisztikai weblapjára, a france.fr címre irányítja át a látogatókat.

Frydman persze felháborodott a Külügyminisztérium eljárásán, részben mivel az megvásárolni sem próbálta tőle a webcímet, rögtön bíróságra ment.

Ennek következtében most ő is bíróságra ment a webcímének visszaszerzése érdekében, egy Virginia állambeli bíróságon pert indított

  • a Francia Köztársaság,
  • a france.fr weblapot üzemeltető turisztikai ügynökség,
  • a francia Külügyminisztérium,
  • a francia külügyminiszer,
  • továbbá a biztonsági tanúsítványokat kiadó VeriSign ellen.

Az alperesek közül egyelőre senki sem kívánta kommentálni az ügyet, és a bíróságon sem jelent meg senki a képviseletükben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!