Alvásmegvonást okozhat a gyors internet

2018.08.05. 08:07

Németországi adatokat elemezve jutottak erre a kutatók.

Világszerte egyre nagyobb problémát jelent az alvásmegvonás, a nem megfelelően kipihent emberek ugyanis bizonyítottan többet betegeskednek, vezetés esetén jelentősen csökkentik a közlekedés biztonságát, ráadásul az elvárhatónál rosszabb munkateljesítményük miatt jelentős kárt okoznak mind a munkáltatóiknak, mind pedig az országuk gazdaságának.

Forrás: Getty Images/Vasileios Economou/Becon

Az utóbbira konkrét példát hozva a becslések szerint Németországban évente olyan 200 ezer munkanapnyi idő megy kárba a kialvatlanság miatti hatékonyságcsökkenésnek köszönhetően, ami olyan 50-60 milliárd dollárnyi kárt okoz a gazdaságnak.

Az Európai Bizottság kutatási központja nemrég finanszírozott egy érdekes kutatást a témában, amelynek az eredménye a napokban jelent meg a Journal of Economic Behavior and Organization szaklapban. A kutatók Németország meglepően részletes technológiahasználati és alvási mintás statisztikáit elemezve arra jutottak, hogy a kiváló internettel rendelkező háztartásokban élők átlagosan olyan 25 perccel alszanak kevesebbet, mint a lassú internettel együtt élni kénytelen társaik.

A különbség kimagasló mértékű a fiatalok körében.

A kutatók szerint ez arra vezethető vissza, hogy a gyors internet az elektronikus média legkülönfélébb formáinak túlzott használatát népszerűsíti, a túl sok számítógépezés és mobilozás pedig negatív hatással van az alvás mennyiségére és minőségére. Ráadásul nem csak arról van szó, hogy a gyors nettel rendelkezők szimplán több időt töltenek a médiafogyasztással, de az alvási ciklust irányító hormonjuk (melatonin) termelését is megzavarhatja a kijelzők fénye, ami tovább növelheti az alvásmegvonásuk mértékét.

TOVÁBBI CIKKEK A ROVATBÓL

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!