Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Az önvezető autók magyar fejlesztése az amerikaival egyenértékű

Palkovics László
Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter.
Vágólapra másolva!
Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője az MTI-nek San Franciscóból telefonon adott interjújában azt mondta, az önvezető járművek magyarországi kutatása és fejlesztése az amerikaival egyenértékű.
Vágólapra másolva!

A miniszter szerdán érkezett ötnapos látogatásra az Egyesült Államokba, azzal a céllal, hogy elmélyítse a kétoldalú tudományos kapcsolatokat, és népszerűsítse a magyar innovációt. Elsőként csütörtökön a kaliforniai Szilícium-völgyet kereste fel, ahol magyar és amerikai tudósokkal találkozott, valamint előadást tartott a Berkeley Egyetemen, és látogatást tett két kutatólaboratóriumban is.

– mondta Palkovics László a Berkeley Egyetem lézergyorsító laboratóriumában csütörtökön tett látogatásáról.

A laboratóriumban – angol nevének rövidítése: BELLA – 13 Nobel-díjas fizikus dolgozott, és itt készítették el az első lézergyorsítót.

– mondta a miniszter.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Forrás: MTI/Illyés Tibor

A BELLA-labor egyik munkatársa magyar: Tóth Csaba a lézerfizika és kvantumelektronika szakértője, akivel Palkovics László találkozott is. A tárcavezető még hat másik magyar tudóssal beszélgetett.

Valamennyien tagjai az Egyesült Államok Szilícium-völgyi Innovációs és Tudományos Társaságának,

amelyet a San Francisco térségében tevékenykedő magyar tudósok, mérnökök, orvosok és innovációs szakemberek hoztak létre 2018 júniusában.

Palkovics László azt mondta,

a társaság küldetése a magyar tudósok kapcsolattartásának elősegítése,

közös projektek megkönnyítése, a magyarországi és amerikai tudományos műhelyek közötti kapcsolatok fejlesztése. A miniszter szerint fontos a társaság szakembereivel való találkozás, mert sokat tesznek a magyarországi kutatókért.

– mondta.

Palkovics László csütörtökön előadást tartott a Berkeley Egyetemen, ahol – az egyetem meghívására – részt vett a magyarországi önvezető autók gyártásáról és teszteléséről rendezett szimpóziumon.

– mondta a szakemberek, egyetemi oktatók és hallgatók előtt.

Az előadás után azt mondta: „Be tudtuk mutatni, hogy az önjáró járműrendszerek kutatása és fejlesztése Magyarországon az amerikaiéval egyenértékű.”

A Berkeley-n elmondott beszédében a miniszter többek között beszélt arról is, hogy Magyarországon 1700 amerikai vállalat működik, több mint százezer embernek adva munkát.

– mondta.

Pénteken Palkovics László jelenlétében a Kalifornia Egyetem Irvine-ban lévő kutatóközpontjában együttműködési megállapodást írnak alá a szegedi, az irvine-i és egy párizsi egyetem között.

A közös kutatások arra irányulnak, hogyan lehet az atomerőmű kiégett fűtőelemeit gyorsan lebontani.

A kutatásban a szegedi ELI Alps lézerlaboratórium vesz részt.

Los Angelesből Palkovics László Bostonba utazik, ahol szintén egyetemi kutatókkal, tudósklubok képviselőivel, üzletemberekkel találkozik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről