Nem szól a bosszúpornó áldozatainak a Facebook

Woman sitting alone and depressed Mental Health Adolescence Women Females Suicide Young Adult Adult Sitting Waiting Dependency Addiction Recovery Frustration Confusion Problems Sadness Grief Disappointment Depression - Sadness Despair Loneliness Solitude
A woman sitting alone and depressed in sunset
Vágólapra másolva!
Pedig így azok gyorsabban tudnának fellépni az elkövetők ellen.
Vágólapra másolva!

A Facebookon valószínűleg minden elképzelhető bűncselekményt elkövettek már, amit egyáltalán lehetséges elkövetni rajta, az egyik aránylag gyakori a bosszúpornó megosztása. Ennek során a felhasználók tipikusan meztelen fotókat és pornográf videókat terjesztenek a volt partnerükről, hogy megszégyenítsék őket.

A kép csak illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Marjan Apostolovic/Ana Ado

Természetesen a Facebook egy ideje próbál fellépni az efféle tartalmak megosztása ellen, márciusban bejelentette, hogy arcfelismeréssel és mesterséges intelligenciával próbálja a megosztásuk előtt detektálni és letiltani az efféle tartalmakat. Ez fantasztikus, viszont a Daily Dot a napokban kiderítette, hogy

a Facebook nem tervezi értesíteni az áldozatokat az incidensekről.

Ez meghökkentő döntés a cég részéről, hiszen az áldozatoknak nyilvánvalóan tudniuk kellene arról, hogy a volt partnerük épp a megszégyenítésükön ügyködik. Arról már nem is beszélve, hogy egyre több államban konkrétan bűncselekmény a bosszúpornó, így a Facebooknak nem hogy szólnia kellene a felbukkant tartalmakról az áldozatoknak, de a megfelelő államokban hivatalból jelentenie kellene az eseteket a megfelelő hatóságnak. Plusz a Facebook adatai bizonyítékként is szolgálhatnak a büntetőeljárások során az elkövetők ellen, a bizonyíték létezéséről tudnia kell az áldozatoknak és az ügyészeknek.

Ha az áldozatok még időben értesítést kapnak a problémáról, akkor fennáll az esélye, hogy a rendőrség bevonásával még időben el tudják tántorítani az elkövetőt a tartalmak nyilvánosságra hozatalától.

Az internet persze nem felejt: ha azok a képek és videók egyszer nyilvánosan elérhetővé válnak a különféle bosszúpornós és pornómegosztó webhelyeken, akkor jó eséllyel soha többé nem tűnnek el.

Remélhetően a Facebook újragondolja az álláspontját az ügyben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!